Di Pietro blijft buiten verkiezingen in Italië

ROME, 2 APRIL. De populaire ex-magistraat Antonio Di Pietro zal zich buiten de Italiaanse verkiezingscampagne houden en tot 21 april, wanneer de verkiezingen worden gehouden, geen partij zal kiezen.

Di Pietro, gangmaker achter de smeergeldonderzoeken, sluit evenwel niet uit dat hij na de verkiezingen een politieke rol kan spelen. In de laatste toegelaten opiniepeilingen, afgelopen zondag, hielden rechts en links elkaar procentueel gezien ongeveer in evenwicht. Als geen van beide een absolute meerderheid in zetels behaalt, zou Di Pietro een rol kunnen spelen in een eventueel nationaal kabinet.

“Ik verklaar nogmaals, en ik hoop eens en voor altijd, dat ik niet zal deelnemen aan de huidige politieke campagne in Italië, op welke manier dan ook”, schrijft Di Pietro in zijn wekelijkse column in het tijdschrift Oggi, dat morgen verschijnt. “Ik zal geen enkele kandidaat en geen enkele partij sponsoren, niet omdat ik me superieur voel, maar uit respect voor de burgers en de instituties.”

Di Pietro maakt duidelijk dat hij wel kandidaat zou zijn geweest als zijn problemen met de justitie eerder zouden zijn opgelost. Toen afgelopen vrijdag het derde en laatste onderzoek tegen hem werd geseponeerd, was de termijn voor kandidaatstelling al verstreken.

“Als ik aan deze verkiezingen zou hebben deelgenomen als een kandidaat, zou ik voor mijn ideeën en mijn plannen hebben gevochten”, schrijft Di Pietro volgens een persbericht dat het weekblad vanmiddag heeft verspreid. “Aangezien ik niet deelneem, ben ik niet van plan de rechter- of de linkervleugel te worden van deze of gene partij.”

Veel Italianen vinden het jammer dat zij niet op Di Pietro kunnen stemmen. In een opiniepeiling eind vorige week zei 24 procent van de ondervraagden dat zij zeker op hem zouden stemmen als dat kon, en nog eens 28 procent van de ondervraagden zei dat zij dat waarschijnlijk zouden doen.

Paolo Flores d'Arcais, een prominente linkse intellectueel, heeft afgelopen weekeinde voorgesteld de verkiezingen uit te stellen om Di Pietro de kans te geven mee te doen. “De kiezers moeten de kans krijgen te stemmen op iemand in wie ze echt geloven in plaats op de minst slechte”, zei Flores d'Arcais. Zijn voorstel maakt geen enkele kans, maar tekent de populariteit van Di Pietro.

Uit open brieven en toespraken van Di Pietro blijkt dat zijn sympathie bij centrum-rechts ligt, maar dat hij geen enkel vertrouwen meer heeft in mediamagnaat Silvio Berlusconi, de leider van het rechtse blok.