Bosnië toegelaten als lid van de Wereldbank

SARAJEVO, 2 APRIL. Bosnië is gisteren lid geworden van de Wereldbank en heeft zich onmiddellijk verzekerd van drie kredieten van in totaal 269 miljoen dollar voor de wederopbouw van het land. De Wereldbank wil de komende vier jaar nog 450 miljoen dollar aan Bosnië ter beschikking stellen, zo blijkt uit een verklaring die afgelegd werd na de ondertekening van de lidmaatschapsovereenkomst met Bosnië. De bank neemt 75 miljoen dollar van de kredieten voor haar rekening in de vorm van een zachte lening, de rest moet bij elkaar gebracht worden tijdens een conferentie van donorlanden die op 12 april in Brussel plaatsvindt. De leningen zijn deels bestemd voor de wederopbouw van Bosnië's transportsector en de infrastructuur. De landbouwsector ontvangt 50 miljoen dollar voor de aankoop van machines en vee, en het herbouwen van de veterinaire inrichtingen door het hele land. De Wereldbank schat dat Bosnië 5,1 miljard dollar nodig heeft voor het herstel van de economie en infrastructuur van het land. Voor de meest urgente projekten is nog dit jaar 1,8 miljard dollar nodig. Tot nu toe hebben donorlanden ruim 600 miljoen dollar toegezegd sinds de eerste hulp conferentie vorig jaar december in Brussel. (Reuter, AP)