Beurskoersen lager als gevolg van winstneming

AMSTERDAM, 2 APRIL. Op de Amsterdamse effectenbeurs waren veel beleggers er vanochtend op uit om - ondanks het hogere Dow-Jones gemiddelde op Wall Street maandag - een deel van hun koerswinst te gelde te maken. Na de aanhoudende Damrak-hausse een niet zo verwonderlijke ingeving.

AMSTERDAM De AEX-index die gisteren met een winst van 5,63 punten naar een nieuw record (537,28) was gestegen, kon dat vandaag niet vasthouden. Van veel fondsen kwam de koers onder verkoopdruk te staan. De belangrijkste beursgraadmeter stond omstreeks het middaguur 0,60 punt lager op 536,68.

Opvallende dalers waren vanochtend raambekleder Hunter Douglas en uitzendbureau Randstad. Beide hadden afgelopen dagen een forse koersstijging ondergaan. Hunter Douglas zat kort voor het middaguur op een verlies van 4 gulden op 111. Randstad leverde 2,60 gulden in op 96,50.

Fortis, maandag nog een van de favorieten in verband met overnamegeruchten, moest dit keer 1,60 gulden omlaag naar 120,60 gulden. Verder moest ook Polygram het ontgelden. De koers van het muziek- en amusementsconcern ging 1,70 gulden omlaag naar 97,40. De beste hoofdfondsen waren nog de internationals Koninklijke Olie en Unilever. Olies gingen een daalder omhoog naar 235,20. Unilever klom negen dubbeltjes op naar 225,50 gulden.

Verder deed IHC Caland goede zaken. De koers van de bouwer van bagger- en offshorematerieel steeg met 4 gulden naar 71,80. De onderneming dankte de vooruitgang aan de bekendmaking dat de winst vorig jaar met 17 procent is gestegen.

Ook op de obligatiemarkt lijkt het vandaag rustig te verlopen. De rente op de kapitaalmarkt ging weliswaar fractioneel omhoog, maar de jongste tienjarige 6 procent staatslening (per 15-1-2006) was prijshoudend.

De dollar opende vandaag op de Europese valutamarkten lager dan het slot van gisteren. Omstreeks 12.30 noteerde de dollar 1,6564 in vergelijking met een slotkoers van 1,6590 maandag. Handelaren schreven de terugval toe aan winstnemingen na de koersstijging van maandag. Het pond daalde van 2,5300 tot 2,5260 gulden, de Franse franc van 32,865 tot 32,825 per honderd. De lire daalde van 1,0575 tot 1,0560 per duizend.

NEW YORK De Newyorkse effectenbeurs is de week positief begonnen. Het Dow Jones gemiddelde van de koersen van 30 vooraanstaande aandelen eindigde na een eindsprint 50,94 punten hoger op 5.638,08. Er was veel belangstelling voor aandelen General Motors waarvan de koers met 2 opliep tot 56. De obligatiemarkt was goed gemutst. Wall Street kreeg bovendien vleugels na het bekend worden van twee grote fusies die goed aanslagen bij de beleggers. Het gaat om een fusie van de telefoonmaatschappijen SBC en Pacific Telesis, samen goed voor een jaaromzet van 19 miljard dollar. De tweede samenwerking is die tussen verzekeraar Aetna Life & Casualty en US Healthcare, beide grote dienstverleners op het gebied van de gezondheidszorg met samen 23 miljoen klanten.

TOKIO De handel op de effectenbeurs van Tokio sloot vandaag op iets hogere koersen dan het gisteren het geval was. Het Nikkei aandelenkoersgemiddelde van de 225 belangrijkste fondsen steeg met 39,69 punten (0,2 procent) tot 21.600,08. De omzet liet evenwel te wensen over en beleggers lieten weinig activiteit zien. De koerswinst op Wall Street van maandagavond vormde voor hen geen stimulans.