AINSLEY WINT VAN GARY

Sommige Engelse koks zijn (mede dankzij de televisie) zo beroemd en geliefd als een popster.

Zij hebben, zag ik bij de onlangs in Londen gehouden BBC Good Food Show, dan ook permanent een agent/zaakwaarnemer in hun kielzog. Vorig jaar stond Gary Rhodes, de kok met geruite broek en stekeltjeshaar, aan de top. Dit jaar was dat, zo constateerde ik voor en achter de schermen, Ainsley Harriot, die als het even meezit wel tweemaal per dag op de BBC-televisie aan het koken, dansen en zingen slaat. Alle kookseries van Rhodes en Harriot waren uitverkocht. Een prille Harriot-fan zonder kaartje die smeekte of ze niet toch naar binnen mocht om in een heel klein hoekje, waar echt niemand last van haar had, staand naar haar favoriete kok te kunnen kijken, barstte in snikken uit toen dat niet werd toegestaan. Gary Rhodes moet het, vrees ik, tegenwoordig meer van de vertedering van middelbare dames hebben. Tijdens zijn voortreffelijke kookdemonstraties, die altijd tot wanhoop van de organisatoren uitliepen, maakte hij veelvuldig reclame: voor zijn kooklessen op videoband, een merk rietsuiker en voor een barbie-achtig poppetje (dat uiteraard op hem lijkt) dat je in je keuken kunt zetten. 'Have a Rhodes in the kitchen'. Ook een beetje om te huilen dus. De agenten van zijn collega-koks Brian Turner en Anthony Worrell-Thompson pakken het tot nu toe wat eenvoudiger aan. Zij sloten voor hun sterren een deal met een pannenfabrikant. Het eerste deel van een recept van Gary Rhodes voor een buitengewoon smakelijke vinaigrette, die gebruikt wordt bij de bereiding van gemarineerd en geroosterd varkensvlees. Begin met de vinaigrette, die een week moet staan. Binnenkort deel 2 van het recept.

Vinaigrette om te schudden

300 ml olijfolie (extra vergine)

300 ml arachideolie

25 ml balsamico azijn

1 bosje verse basilicum

1 klein bosje verse dragon

3 fijngesneden sjalotjes

2 platgeslagen tenen knoflook

1 laulierblad

12 geplette peperkorrels

1 eetlepel grof zeezout

Verwarm beide oliesoorten in een pan. Doe de balsamico azijn, de kruiden en specerijen, sjalotjes en knoflook in een glazen pot met een inhoud van 750 ml. Giet hier de warme olie bovenop en sluit de pot goed af. Laat deze vinaigrette een week op een koele, donkere plaats staan. Schud de vinaigrette elke dag een keer door elkaar.

    • Anne Scheepmaker