Aanvallen Hutu-extremisten eisen honderd doden in Burundi

BURURI, 2 APRIL. Extremistische Hutu's hebben de afgelopen tijd in het zuidwesten van Burundi ten minste honderd burgers gedood, aldus waarnemers van de Verenigde Naties en hulpwerkers. Onder de slachtoffers zouden zich zowel Hutu's als Tutsi's bevinden.

Door de gevechten tussen Hutu-milities en het geheel uit Tutsi's bestaande Burundische leger zouden duizenden Burundiërs op de vlucht zijn geslagen. Volgens een medewerker van het Wereld Voedsel Programma (WFP) zijn inmiddels 7.500 mensen op weg naar de stad Makamba. Uit Zuidwest-Burundi zouden steeds meer verzoeken komen om voedselhulp.

In Burundi, waar van oudsher Tutsi's het voor het zeggen hadden, is het al onrustig sinds de moord op de eerste democratisch gekozen Hutu-president, Melchior Ndadaye, in oktober 1993. Sinds enige tijd is het leger bezig aan een etnische zuivering en jaagt het Hutu's uit de steden naar het platteland. De huidige president, de Hutu Ntibantunganya, heeft niet of nauwelijks controle over het leger.

Volgens ooggetuigen sprak een groot aantal van de Hutu-extremisten Kinyarwanda. Dat zou er op wijzen dat zij uit Rwanda afkomstig zijn omdat Hutu's uit Burundi Kirundi spreken. Extremistische Hutu's uit Burundi en Rwanda werken overigens al sinds langere tijd samen. (Reuter)