VS bezweren crisis aan grens Israel, Libanon

TEL AVIV, 1 APRIL. Krachtig en snel Amerikaans diplomatiek ingrijpen heeft volgens de Israelische premier, Shimon Peres, het afgelopen weekeinde een groeiende crisis langs de Israelisch-Libanese grens bezworen.

Onder zware Amerikaanse druk weerhield Syrië de moslim-fundamentalistische organisatie Hezbollah ervan haar katjoesja-raketaanvallen op Noord-Israel voort te zetten. In de nacht van zaterdag op zondag vuurde Hezbollah een paar raketsalvo's op onder andere Kiryat Shmona en Naharya af in reactie op de dood van twee Libanese burgers door Israelische tankvuur in het dorp Yatar, iets ten noorden van de door Israel beheerste 'veiligheidszone' in Zuid-Libanon. Duizenden Israeliërs in het grensgebied brachten de nacht in de schuilkelders door en bleven ook gisteren nog op raad van de militaire autoriteiten in de buurt ervan.

Tot grote wrevel van militaire commandenten in Noord-Israel bood premier Peres in eerste instantie zijn verontschuldigingen aan voor de dood van de twee Libanese burgers, wat het Amerikaanse diplomatieke ingrijpen mogelijk maakte. Generaal Levin, de commandant van Noord-Israel, zei gisteren er lang niet zeker van te zijn dat de twee omgekomen Libanezen burgers waren. Volgens hem was er ten minste vijfmaal vanuit het huis waar dezen werden gedood op Israelische doelen geschoten.

President Weizman, die gisteren een bezoek aan Kiryat Shmona bracht, waar een vrouw licht werd gewond bij het Hezbollah-offensief, zei dat het “leger weet wat te doen, maar de regering moet beslissen”. Hezbollah heeft gisteren Israel gewaarschuwd dat er nog meer katjoesja-raketten op Noord-Israel zullen worden afgeschoten als antwoord op de dood van de twee Libanezen.

Ook de raketaanval van zaterdagnacht werd door Hezbollah aangekondigd. Volgens Israelische militaire commentatoren is het voor Israel volstrekt onaanvaardbaar dat Hezbollah op deze manier “alsof het de sterkste partij is” Noord-Israel gijzelt. Reeds geruime tijd zijn er aanwijzingen dat indien Peres het groene licht geeft het Israelische leger een grote 'zuiveringsactie' tegen Hezbollah ten noorden van de veiligheidszone zal uitvoeren. Met de verkiezingen in het vooruitzicht heeft Peres niet alleen met de Palestijnse organisatie Hamas te maken die zijn kansen op een verkiezingszege met terreur kan torpederen: ook een Hezbollah-raket die levens eist werkt voor de Likud-oppositie.

In een vraaggesprek met de krant Ma'ariv legde Peres er net voor zijn vertrek vandaag naar Oman en Qatar de nadruk op dat er voor de Hezbollah-problematiek uitsluitend een politieke oplossing is, in de vorm van een algehele vredesregeling. Voor de eerste maal gebruikte Peres het woord “guerrillastrijders” voor de Hezbollah-manschappen, die door hem daarvoor altijd als “terroristen” werden omschreven. “We moeten geduld oefenen. Libanon is ons groot proefterrein. We hebben een invasie geprobeerd, we probeerden (een opgelegde) vrede met Libanon. Niets hielp. De echte oplossing is politiek.”