Veel circus voor een serieuze zaak als beleggen

ROTTERDAM, 1 APRIL. In plaats van een persoonlijk financieel adviseur thuis op de bank een dagje rondscharrelen langs meer dan honderd informatiestands en workshops. In de Utrechtse Jaarbeurs was vorige week de beurs Geldzaken te vinden, dit jaar aangevuld met 'Zakelijke Financiën'. De bezoeker (gemikt werd op de redelijk serieuze belegger en de ondernemer in het midden- en kleinbedrijf) werd er overladen met informatie over tal van financiële produkten en diensten.

Voor de gelegenheid was de vloer van de Jaarbeurs belegd met een stemmig donkerblauw tapijt voor Geldzaken, en een fris vuurrood kleurtje voor de Zakelijke Financiën. Ook op deze beurs sjouwden de beursgangers rond met plastic tasjes vol kleurige folders, maar ze waren gemiddeld wat ouder dan bezoekers van pakweg de computerbeurs en zaten wat strakker in het pak dan de schoonheidsspecialisten die de aanpalende Beauty Trade Special afgingen.

Van de bezoekers van de eerste editie van deze beurs in februari 1995 was de helft tussen de veertig en zestig jaar en hoog opgeleid, met een netto inkomen van 30.000 tot 90.000 gulden. Meer dan de helft vond zichzelf een redelijk serieuze belegger en was op zoek naar informatie over vermogensopbouw en de oudedagsvoorziening. Het beeld was dit jaar hetzelfde, maar het was drukker: ongeveer 17.000 mensen kwamen langs.

Financiële planning, daar gaat het deze zaterdag om. Wie kan de consument daarbij helpen? Beleggingsfondsen en -adviseurs, accountants, en de banken natuurlijk, die zijn er allemaal. ABN Amro toont Homenet, het programma waarmee klanten vanaf hun computer hun rekening kunnen beheren en kunnen beleggen. Beursgangers komen vooral met vragen over koopsompolissen en hypotheken. De computerdiskette 'woonlasten' liep bijzonder goed. “We hebben er duizend uitgedeeld, ze waren dan ook gratis”, zegt de standmanager.

Het Nibud trekt verderop de aandacht met de prijsvraag 'Test uw financiële kennis'. De hoofdprijs is, niet zo origineel, een spaarvarken. En passant kan de deelnemer een blik werpen op een cursus huishoudfinanciën. Het Nibud geeft niet alleen advies aan mensen met een krappe beurs; ook voor mensen met twee keer modaal is het verstandig om inzicht te krijgen in hun uitgaven.

Een andere prijsvraag biedt uitzicht op een weekendje Londen. Effectenmakelaar Nieuwe Doelen heeft een heuse standwerker ingehuurd, en een mime-speler, verkleed als geheim agent. Veel circus voor een serieuze zaak als beleggen. “Het werkt uitstekend”, meent F. Damiaans van Nieuwe Doelen. Goede zaken heeft hij de afgelopen dagen gedaan. “Waanzinnig, driehonderd procent beter dan vorig jaar.” De klanten die hij bij zijn stand krijgt zijn zeer verschillend. “Weinig te zeggen over de gemiddelde bezoeker. Gisteren kwam er iemand aanlopen die ik inschatte op 30.000, maar hij vertelde doodleuk dat hij de week ervoor nog voor drie ton Heineken gekocht had.”

De Financiële Raadgevers Organisatie heeft op zijn stand een Bentley neergezet. Op de achterbank laat een dame van middelbare leeftijd op zich inpraten door een Raadgever, terwijl een sneltekenaar haar portret schetst. Mede dankzij deze aandachttrekkerij doet ook de FRO goede zaken. “Sommigen hebben drie, vier ton te beleggen, maar er kwam ook een meisje van 21 dat al met haar pensioen bezig was.”

Op naar de Zakelijke Financiën. Langs MKB-adviseurs, de Koninklijke NIVRA, Toshiba dat zijn nieuwste notebook-computers laat zien en de Munt. Voor ondernemers biedt de Munt gedenkpenningen aan: “Sla uw eigen bedrijfsmunt”. Een andere manier van reclamemaken biedt Businessnet, dat homepages voor Internet aanbiedt. Bedrijven kunnen zich met een pagina op het wereldwijde computernetwerk presenteren. Dit is de laatste tijd vrij populair, hoewel bedrijven de mogelijkheden nog niet voldoende uitbuiten.

Tegen tweeën is de grootste drukte voorbij. Ook V. Vaishnav gaat huiswaarts. Hij heeft een management adviesbureau en keek vandaag rond of hij met zijn pensioenbeheer BV wat meer kan doen. “Er zijn zoveel produkten in de markt dat het voor een leek moeilijk te overzien is.”