Tweede leven voor geflopte Showgirls

WASHINGTON, 1 APRIL. De grote flop van het filmseizoen, Paul Verhoevens vrijwel unaniem weggehoonde film Showgirls, is in New York begonnen aan een come back als cultfilm. Speciale nachtvoorstellingen en Showgirls-verkleedpartijen moeten de film een reputatie bezorgen als high camp, hoogtepunt in de categorie 'mooi van lelijkheid'.

Om de tweede roulatie van de film tot een succes te maken heeft filmmaatschappij MGM dit weekeinde travestieten in tijgerpakjes ingezet, die lijsten uitdelen met stukjes dialoog die zich er goed voor lenen om luidkeels te worden meegeroepen. In navolging van de legendarische voorstellingen van de Rocky Horror Picture Show inspireert ook Showgirls de bioscoopgangers tot aanmoedigingen aan de personnages ('Overact, Nomi!' als de hoofdrolspeelster in een dramatische scene op het punt staat met frites te gaan gooien), bits commentaar en gepassioneerd meezeggen van sleutelzinnen ('You are a whore, darlin'!).

Ook het publiciteitsmateriaal van MGM, die de film deze week ook in Los Angeles opnieuw uitbrengt, speelt in op dit tweede leven van Showgirls als favoriete kitsch van een kleine kring liefhebbers: 'cult-troep op spectaculaire schaal' luidt een van de aanprijzingen op het affiche.

De cultstatus van de film is waarschijnlijk alleen maar versterkt door de aanhoudende negatieve kritiek. Toen vorige maand, kort voor de uitreiking van de Oscars, de schertsprijzen The Golden Raspberry Awards werden bekendgemaakt, versloeg Showgirls alle concurrenten door maar liefst zeven 'Razzies' in de wacht te slepen (Paul Verhoeven voor de slechtste regisseur, Joe Esterhasz voor het slechtste scenario, Elizabeth Berkley als slechtste vrouwelijke hoofdrol èn als de slechtste debutante, etc.).

The New York Times deed gisteren verslag van een nachtvoorstelling waar het publiek aan één stuk door grappen riep danwel de meeste bête zinnen mee zei. Tijdens de dansscènes werd er ook vóór het witte doek gedanst, vooral door travestieten, waarbij de choreografie van de film nauwkeurig werd nagevolgd. Verhoeven, die door MGM niet is geraadpleegd over de ongebruikelijke tweede uitbreng, noemt de onverwachtse waardering van de film “beter dan niets”.