Tilburg leert hockeyen tegen degradatie

DEN BOSCH, 1 APRIL. Het was niet zomaar een wedstrijd, erkende Hans Jenniskens. Maar van een beladen duel of een gevoelig competitietreffen wilde de hockeycoach niet weten. De Tilburg-trainer hield het gisteren na afloop van de 2-2 tegen Den Bosch op een gezonde confrontatie tussen twee streekgenoten. “Alleen verkeren wij in degradatienood. Dat maakte deze wedstrijd anders dan anders.”

De degradatiestrijd is een geheel nieuwe ervaring voor de Brabanders. Jarenlang gold de Tilburgse Mixed Hockey Club als een gedegen subtopper in de mannenhoofdklasse. Degradatie uit de hoogste afdeling kwam nooit eerder voor in clubgeschiedenis. Aan het begin van het seizoen mikte de technische staf zoals gewoonlijk op een plaats bij de bovenste zes. “Met een schuin oog naar de play-offs”, aldus assistent-coach en oud-international Frank Leistra.

De realiteit is dat Tilburg, met nog vier duels te spelen, op de tiende plaats staat, met evenveel punten als nummer voorlaatst Hattem, dat een wedstrijd meer heeft gespeeld. “Wie niet wint van de kleintjes, wordt zelf een kleintje”, verklaarde Leistra de slechte positie op de ranglijst.

Tekenend voor de malaise was gisteren de misser van Jeroen Jonk. Oog in oog met de Bossche doelman Ronald Jansen faalde de spits opzichtig door vlak voor tijd een niet te missen kans om zeep te helpen. De flater verleidde Leistra na afloop van de streekderby tot een woordspeling. “Pech dwing je kennelijk ook af. Het is geen toeval meer dat wij de punten laten liggen.”

De oorzaken van de bescheiden klassering zijn even talrijk als voorspelbaar. Tijdens het zomerreces vertrok routinier Leo Klein Gebbink naar Kampong. Na een slechte seizoensstart volgde uitgerekend tegen landskampioen Amsterdam een opleving (3-2 winst). Een tweetal afvallers, een haperende corner en enkele blessures zorgden daarna voor een terugval. Coach Jenniskens deed drie weken geleden noodgedwongen een beroep op de afgezwaaide ex-international Erik Parlevliet (32).

Bij een hoofdklasser in degradatienood wemelt het van de geruchten, weten ze in Tilburg. Vooral Jeroen Delmee en Piet-Hein Geeris staan in de belangstelling bij verscheidene clubs uit de hoofdklasse. Onder de kandidaten behoort Den Bosch, maar de dadendrang van die club geen kwaad woord, zeker niet uit de mond van Jenniskens. “Den Bosch staat in zijn recht om belangstelling te hebben voor topspelers. Voorlopig zijn het geruchten, meer niet en die hebben vandaag geen enkele rol gespeeld.”

Eind deze maand keren Jenniskens en Leistra de Tilburgse club de rug toe. Leistra begint in het nieuwe seizoen als assistent bij Den Bosch, Jenniskens gaf tijdens de winterstop te kennen het werk langs de zijlijn na drie seizoenen genoeg te vinden. Leistra: “Maar ons vertrek staat los van de resultaten en los van al die verhalen over spelers die toevallig ook naar Den Bosch gaan.”

Bij degradatie lijkt een leegloop echter onafwendbaar. Aanvallende middenvelder Geeris (24): “Iedereen heeft het beeld dat ik Leistra naar Den Bosch volg. Dat is niet waar. Ik neem pas na de competitie een beslissing. Als we degraderen ligt het voor de hand dat ik naar een andere club ga. Na de wedstrijd wordt er aan de bar altijd veel geluld. Omdat wij nu in het verdomhoekje zitten, steken die geruchten de kop op”, aldus Geeris.

Om in de nabije toekomst een uittocht te voorkomen, moet het bestuur volgens Jenniskens nu al naar versterkingen op zoek. De coach heeft een goede raad voor zijn opvolger Frits Straeter. “Tilburg moet bij de les blijven. Niet alleen teren op eigen jeugd en twee internationals. Op deze voet verder gaan is niet reëel. Dan speel je zoals nu onderin de hoofdklasse.”

    • Mark Hoogstad