The Auteurs

The Auteurs. After Murder Park (Virgin 7243841317)

Een beetje verstikt, alsof er te veel stof onder de naald van de pick-up zit, klinkt de nieuwe cd van de Britse groep The Auteurs. After Murder Park is dan ook geproduceerd door Steve Albini, de man die Nirvana's In Utero voor te groot verkoopsucces zou behoeden. Het lijkt alsof The Auteurs zich met deze keuze voor een producer hebben willen onderscheiden van andere Engelse groepen van het moment, die alsmaar netter gaan klinken.

De muziek van The Auteurs is op alle fronten luistervriendelijk: er wordt mooi gezongen, mooi gearrangeerd, de melodieën zijn gevoelig. Maar dat The Auteurs mooi spelen is ondanks zichzelf. Eigenlijk willen ze liever introvert en sombertjes klinken, tenminste zo lijkt het op deze derde cd.

The Auteurs zouden dan ook moeiteloos kunnen doorschieten naar een uitsluitend zoetgevooisde stijl; hun popnummers worden aangekleed met diep ronkende cello, de gitaren zijn gedeeltelijk akoestisch en de stem van zanger Luke Haines is die van een dandy, hoog en lichtelijk overslaand. De sprankeling die op eerdere platen nog ongegeneerd mocht overheersen, heeft nu veld geruimd voor een doffer geluid. Maar uiteindelijk blijkt de schoonheid zich niet zomaar de kop in te laten drukken; door de stoffige produktie intrigeren juist de composities; meer luisteren betekent in het geval van After Murder Park meer inzicht en plezier. Alsof je langzaam het stof van oud zilverwerk afpoetst.

    • Hester Carvalho