Schaatser stunt als navigator

De Zuiderzee-rally in Emmeloord had dit weekend een opvallend koppel aan de start. Aan de zijde van de gerenommeerde coureur Erwin Doctor zat marathonschaatser Erik Hulzebosch

De populaire Drent reed mee als navigator in het tweedaagse snelheidsfeest. Zijn streekgenoot Doctor reed voor deze gelegenheid in een Nissan Micra, omdat hij de financiën voor een eigen auto nog niet rond had.

De 25-jarige Hulzebosch, die al eens te kennen had gegeven graag aan iets dergelijks mee te doen, mocht voor een keer plaats nemen op de tweede stoel in de openingsrit voor het Nederlands kampioenschap.

Hoe is het rallyrijden bevallen?

Oh jongen, het ging zo verschrikkelijk hard. Niet normaal meer bijna. Dat gesnee in die bochten, gigantisch. Je reed steeds heel dicht op het randje, bijna er tegen aan. Je moet alleen niet bang zijn hè. Dat was ik ook niet, de auto is zo sterk, d'r kan weinig gebeuren. Het was een mooi weekend. Echte topsport, dat heb ik wel gemerkt.

Had Doctor veel aan je?

Nou, een navigator werkt normaal met codes, maar die kon ik niet in één dag leren. Bij bepaalde punten heb ik gewoon gezegd 'bocht naar links' of 'bocht naar rechts'. Erwin kende het parcours beter dan ik. Hij heeft me vaak verbeterd, maar het gaat ook allemaal zo snel jongen.

Ach, Erwin heeft natuurlijk een goede navigator nodig, dit was meer een publiciteitsstunt. Hij zei ook dat ik het boek met aantekeningen maar dicht moest doen en lekker mocht genieten. Hij moest door problemen een stap terug doen. Een Micra kan maar 180 kilometer per uur, maar als je in de bochten bijna niet afremt is dat heel hard, hoor. Maar Erwin moet zijn klasse in de grote wedstrijden laten zien. Dit was niet zo belangrijk.

Zien we je in de toekomst vaker in een rally-auto?

Ik zou het best vaker willen doen. Maar het is een vrij dure sport, je moet eigenlijk meteen een sponsor hebben die zegt 'hier heb je een auto'. Anders kost het tienduizenden guldens. Daarom weet ik het nog niet, maar het is wel mooi.

Met het oog op het naderende skeelerseizoen is dit waarschijnlijk geen beste voorbereiding.

Nee, het gaat niet samen. Het was ook niet de bedoeling dat ik over een paar maanden weer mee zou doen of zo. Het was gewoon een keer wat anders. Nu ga ik weer alles voor het skeeleren doen.