San Sebastián en Bilbao toneel rellen

MADRID, 1 APRIL. In de Baskische steden Bilbao en San Sebastián is het gisteren tot ernstige ongeregeldheden gekomen waarbij groepjes gemaskerde jongeren met molotovcocktails een ravage aanrichtten aan gebouwen en autobussen. Drie oudere bewoners van de binnenstad raakten gewond, van wie één ernstig, toen zij geraakt werden door vuurpijlen met gevijlde ijzeren punten.

De onlusten braken uit zonder directe aanleding, maar houden waarschijnlijk verband met de eerste verhoren van de terrorist Valentín Lasarte van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Lasarte werd vorige week gearresteerd. Inmiddels heeft hij tegenover onderzoeksrechter Baltasar Garzón zeven moorden bekend, waar onder die op de socialistische advocaat Fernando Múgica en de conservatieve kandidaat voor het burgemeesterschap van San Sebastián, Gregorio Ordóñez.

De onlusten begonnen gistermiddag in Bilbao toen een groep van tientallen gemaskerde jongeren de oude binnenstad in trok. Daarbij werden passerende autobussen aan gevallen. Een vestiging van een reisbureau werd volledig vernield door een bomexplosie. In San Sebastián werd een stadsbus gekaapt en in brand gestoken.

De arrestatie van Lasarte, een van belangrijkste ETA-terroristen van de afgelopen jaren, geldt als een slag voor de ETA. Volgens de Baskische regiominister Atutxa, die onder meer de Baskische regio-politie leidt, bestaan er aanwijzingen dat de ETA zijn basiskamp heeft verplaatst naar de Franse regio Bretagne. ETA-terroristen gebruikten in het verleden vooral het zuiden van Frankrijk als toevluchtsoord. Gerichte acties van de Franse politie, die vanaf 1992 nauwer samenwerkte met hun Spaanse collega's, maakte hieraan evenwel een einde.