Ruime voorsprong Hill in Formule-I

ROTTERDAM, 1 APRIL. De Engelse coureur Damon Hill zette gisteren in Brazilië zijn rivaal Michael Schumacher op een volle ronde achterstand. De Duitse wereldkampioen eindigde voor Ferrari gisteren weliswaar op een derde plaats, maar kreeg in Sao Paulo wel een diepe vernedering te verwerken. Hill, die ook de openingsrace in Australië had gewonnen, liet op Interlagos alleen nummer twee Alesi in zijn geldingsdrang ongemoeid. Schumacher werd ingehaald.

De Nederlandse coureur Jos Verstappen beleeft weinig plezier aan zijn rentree in de Formule-I-wereld. Hij viel gisteren uit in de twintigste ronde. Bij het Arrows-team lukt het niet de motor van de Footwork-Hart heel te houden. “Vorig jaar had ik steeds problemen met de versnellingsbak, nu met de motor”, zei Verstappen na afloop. “Mensen zullen nu wel zeggen: het ligt aan Jos zelf. Dat is niet zo. Hier valt weinig aan te doen.”

Arrows begon het seizoen met bescheiden financiële middelen. Verstappen en zijn Braziliaanse teamgenoot Ricardo Rosset hebben niet de beschikking over een reservewagen. De komst van Tom Walkinshaw, de huidige teammanager van Ligier, moet de financiële basis binnenkort verbeteren.

In Brazilië kwalificeerde Verstappen zich als dertiende voor de tweede Grote Prijs van het seizoen. De hevige regenval voor de start deed zijn gezicht opfleuren. Zijn bolide is op een droog wegdek minder snel dan de concurrentie, maar op een natte bodem is het motorvermogen van minder doorslaggevende betekenis.

Verstappen begon uitstekend. In de eerste ronde schoof hij al op naar de achtste positie. Een ronde later lag hij zesde. Die positie hield hij slechts kort vast. Even viel hij terug naar de achtste stek om vervolgens rondenlang op de zevende plaats door te komen. Onder de slechte omstandigheden zette hij tijdelijk de beste rondetijd neer.

“De auto was goed. De eerste twee ronden waren gevaarlijk door het opspattende water. Daarna ging het echt lekker, anders zet je de beste rondetijd ook niet neer”, vond Verstappen. Het materiaal van de Limburger is echter nog steeds niet van voldoende kwaliteit voor een volledige wedstrijd, ook al was het maximale toerental voor de race in Brazilië al met driehonderd teruggebracht.

“Ze moeten de motor zo maken dat ie niet meer kapot gaat. Maar dat kost heel veel tijd. Aan de problemen kan ik ook niets doen”, zei de coureur.

Damon Hill staat met de Williams na zijn twee overwinningen in het nog prille seizoen al een pitstraat-lengte voor op de concurrentie. Het verschil met de Fransman Alesi, tweede voor Benetton op zeventien seconden, bedroeg gisteren na twee races al veertien punten. Alesi deelt de tweede plaats met Jacques Villeneuve, ploeggenoot van Hill en gisteren tot de vele uitvallers behorend.

Hill wil dit seizoen de wereldtitel. Het besluit van Schumacher om Benetton voor Ferrari in te ruilen, kwam de 35-jarige Brit goed uit. De Italiaanse renstal beschikt over nog onbetrouwbare motoren. En dat gebrek kan zelfs de beste coureur niet volledig oplossen.

Het weer was gisteren wel een meevaller voor de titelverdediger, die drie weken geleden in Australië bij de opening van het seizoen de eindstreep niet haalde. De hele dag hing een wolkbreuk boven het circuit Interlagos. Een half uur voor de start brak de stortregen los.

Hill begon vanaf pole-positie en was als eerste weg. De Brit trok zo'n scherm van opspattend water achter zich op, dat niemand in zijn spoor kon blijven. Het gat tussen de Williams en de overige wagens groeide bij elke bocht. Achterin maakte Verstappen de spectaculairste sprong, van dertien naar zes in de tweede ronde.

De omstandigheden verbeterden wel tijdens de race, maar niemand kreeg Hill meer in het vizier. Schumacher had op grote afstand zelfs geluk dat een schuiver van Barrichello hem niet van de weg drukte. “Het is natuurlijk niet leuk door Hill te worden gedubbeld. Mijn doel was echter uitrijden. Meer zat er niet in. Dat dan de derde plaats oplevert, is al heel mooi”, zei de titelhouder.