Rente steunt beurs; Nutricia en Ahold sterk

AMSTERDAM, 1 APRIL. De dalende rente bepaalde vanmorgen de positieve stemming op de Amsterdamse effectenbeurs. De AEX-index van meest verhandelde aandelen steeg met 2,55 punten tot een nieuw tussentijds record van 534,33. Sterkste stijgers waren Ahold en Nutricia.

AMSTERDAM Het aandeel Heineken maakte omstreeks het middaguur een forse koerssprong met 11 gulden tot 367,50 na het gerucht dat de bierbrouwer een bod zou voorbereiden op de Australische concurrent Foster's. Heineken weigerde commentaar.

Ahold maakt de koersverliezen meer dan goed die vorige week volgden op de bekendmaking van de overname van de Amerikaanse supermarktketen Stop & Shop. Omstreeks het middaguur noteerde het aandeel 4,20 hoger op 83,90.

Ook Nutricia deed het vanmorgen uitstekend. Het aandeel steeg met 7,90 gulden tot 173,40. Beleggers zijn tevreden met de jaarcijfers die de fabrikant van onder meer kindervoeding heeft gerealiseerd en hebben vertrouwen in de resultaten van de overname van het Duitse Milupa.

Mede als gevolg van het hogere slot van de obligatiemarkt in de VS veerden de obligatiekoersen iets op na de verliezen van afgelopen vrijdag. Het rendement op de toonaangevende tienjarige staatslening was omstreeks het middaguur gedaald tot 6,38 procent in vergelijking met een lange rente van 6,42 procent bij het slot afgelopen vrijdag.

Van de hogere obligatiekoersen profiteerden vooral de banken en verzekeraars. Aegon, dat afgelopen vrijdag de jaarcijfers bekendmaakte won 1,80 gulden op 79,80, ING - dat eveneens vorige week reultaten over 1995 presenteerde - en ABN Amro stegen beide twee kwartjes naar respectievelijk 120,50 gulden en 82,70.

Ook Fortis Amev stond in de belangstelling. Het aandeel steeg met 1,30 gulden aan naar 117,80. De interesse werd gevoed door een artikel in het Duitse weekblad Der Spiegel over mogelijke interesse van Fortis AG voor Allianz-dochter Vereinte Versicherungsgruppe. Fortis ontkende vanmorgen echter de belangstelling.

De dollar begon de week op de Europese valutamarkten vanmorgen met winst. Omstreeks het middaguur noteerde de Amerikaanse munt in Amsterdam 1,6565 in vergelijking met een slotkoers van 1,6505 gulden afgelopen vrijdag. In Tokio steeg de dollar - vooral als gevolg van de onrust in het Japanse bankwezen - tot 107,70 yen, de hoogste koers in dit jaar. De dollar noteerde vanmorgen 107,55 yen in Amsterdam tegenover 106,65 yen eind vorige week.

Het Japanse ministerie van financiën maakte vrijdagavond laat bekend dat de regionale Taiheiyo-bank, zal worden geliquideerd. Beleggers werden door de aankondiging nog eens herinnerd aan de problemen van het Japanse bankwezen. Dit resulteerde volgens handelaren in druk op de koers van de yen.

TOKIO Ongehinderd door de problemen in het bankwezen heeft de beurs van Tokio vandaag de opmars voortgezet. De Nikkei-idex steeg met 153,54 punten tot 21.560,39, het hoogste niveau sinds februari 1992. Half maart noteerde de Nikkei-index nog beneden de grens van 20.000 punten.