Protesten om bases van VS op Okinawa

TOKIO, 1 APRIL. Oproerpolitie op het Japanse eiland Okinawa heeft vandaag een landeigenaar de toegang tot zijn eigen land, waarop een Amerikaanse militaire basis is gevestigd, belet nadat de afgelopen nacht het huurcontract met de overheid afliep. De Japanse regering vindt dat het veiligheidsverdrag met de VS het land verplicht de grond voor de bases ter beschikking te stellen. De eigenaar, Shoichi Chibana, probeert nu via de rechtbank op Okinawa de overheid te dwingen hem tot zijn land toe te laten. Na het indienen van dit verzoek marcheerde hij vandaag met enkele honderden sympatisanten naar zijn land waar de politie hem opwachtte en tegenhield. Het huidige juridische vacuüm is ontstaan doordat de gouverneur van het eiland, Masahide Ota, vorig jaar besloot geen gebruik te maken van zijn recht om, anders dan zijn voorgangers, in plaats van een weigerende landeigenaar een huurcontract te tekenen.