Politie houdt grote actie op de Wallen

AMSTERDAM, 1 APRIL. De Amsterdamse politie heeft zaterdagavond tijdens een bliksemactie in de Molensteeg in het Wallengebied 61 mensen gearresteerd, van wie 56 illegalen. Er werden drie gokkasten in beslag genomen, een bus traangas, een pistool met patronen alsmede XTC-pillen en cocaïne. Bij de actie, die om 22.30 uur begon en tot 01.00 uur duurde, waren behalve de politie ook de douane, de sociale dienst, de stedelijke woningdienst en de Keuringsdienst van Waren betrokken.

Na maanden van controle besloot de politie tot de actie onder het motto 'niet de criminelen maar de overheid maakt de dienst uit'. De Molensteeg was synoniem geworden voor illegaal gokken, illegale prostitutie en illegaal verhuurde woningen. Agenten die in het recente verleden door de steeg surveilleerden werd niet zelden te verstaan gegeven dat ze maar beter konden doorlopen.

Zaterdagavond deed de politie invallen in zeventien panden en vijf horecabedrijven. In kleine kamertjes woonden vrouwen onder mensonterende omstandigheden, aldus de politie. In sommige kamertjes was sprake van een levensgevaarlijke situatie omdat de afvoer van gaskachels en geisers zeer slecht was. In een van de kamertjes werd een minderjarige prostituee aangetroffen. Op het moment dat de politie voor haar deur stond zou zij net haar eerste klant ontvangen. Het meisje, afkomstig uit Noord-Holland, was buiten medeweten van haar ouders in de prostitutie beland. In een ander kamertje vond de politie een verwaarloosd kind. Beide kinderen zijn overgedragen aan de jeugd-en zedenpolitie.

De stedelijke woningdienst richt zijn onderzoek op het onttrekken van panden aan het distributiebestand van de gemeente. De sociale recherche stelt in ten minste vijf gevallen een onderzoek in in verband met uitkeringsfraude. De eigenaar van een snackbar werd gearresteerd omdat hij een valse naam opgaf. Toen hij zijn echte naam noemde bleek hij al twee jaar ten onrechte een uitkering van de sociale dienst te ontvangen. In een andere snackbar trof de Keuringsdienst van Waren een uiterst smerige situatie aan, aldus de politie. Ook de eigenaar daarvan moet zich bij de sociale dienst melden in verband met uitkeringsfraude. In een eethuisje werd een illegale kok gearresteerd en een bus traangas gevonden. De keuken voldeed ook in dat geval niet aan de eisen van de Keuringsdienst.