Opgave Ivanisevic in finale tegen Agassi door blessure

KEY BISCAYNE, 1 APRIL. Andre Agassi en Steffi Graf hebben in Florida het toernooi van Key Biscayne op hun naam geschreven. Agassi was in tien minuten klaar met Goran Ivanisevic. De Kroaat gaf gisteren in de finale op 3-0 40-0 in de eerste set op. Hij had last van een nekspier. Steffi Graf had 55 minuten nodig om af te rekenen met Chanda Rubin.

Agassi won Key Biscayne voor de derde keer na 1990 en vorig jaar. In 1994 verloor hij in de eindstrijd van Sampras. Die ging in Florida in de halve finales onderuit tegen Ivanisevic. De Kroaat was de verrassing van het toernooi. Tegen Sampras stapte hij bij de regenpauze op 2-6 en 0-1 lachend met zijn trainer Martic de kleedkamer binnen.

“Zodra ik binnen was, begonnen we elkaar oude verhalen te vertellen. Over wat we tien jaar geleden uithaalden op onze club in Split”, vertelde hij na zijn spectaculaire overwinning. Vedran Martic is zijn boezemvriend van weleer, die Bob Brett opvolgde als trainer, maar vooral als vertrouwensman. De pauze en grappen braken de spanning voor Ivanisevic. Bij terugkeer speelde hij als herboren. Hij sloeg Sampras met 2-6, 6-4 en 6-4 van de baan en schroefde zijn totaal aan aces dit jaar op naar 630. “Ik wil een record neerzetten dat over tweehonderd jaar alleen robots kunnen verbeteren”, grapte hij. Zijn record staat op 1169, in 1994, maar hij veronderstelt er ooit in één jaar tussen de 1500 en 2000 te kunnen slaan. “Misschien wel 2500.”

Agassi rekende vlot af met Armand Boetsch. De Fransman spartelde 84 minuten tegen maar was kasloos: 6-4 en 6-3. De twee stonden voor de tweede keer in hun loopbaan tegenover elkaar. “Hij vermoordde me de eerste keer”, herinnerde Boetsch zich. In Key Biscayne was het niet anders.

In de aanloop naar de finale liep Ivanisevic een blessure aan de nek op. De organisatie stelde de eindstrijd een uur uit, waarna de Kroaat liet weten niet aan te treden. De organisatoren regelden daarop een demonstratiepartij tussen Agassi en Courier. Maar Ivanisevic liet zich alsnog overhalen de baan op te gaan. Niet voor lang. Hij serveerde op minder dan halve kracht. Op 0-3 0-40 liet hij de umpire weten het duel te staken.

Graf behaalde haar 97ste toernooizege door Rubin met 6-1 6-3 van de baan te vegen. De Duitse keerde in Indian Wells terug op de tennisbaan en bleef in de twee toernooien ongeslagen. Na de US Open 1995 stond ze tot half november buiten spel door haar chronische rugblessure. Na de Masters in New York liet ze zich opereren aan haar chronische voetblessure. Half maart keerde ze terug in Indian Wells.

Als vanouds was ze zaterdag de beste en de gedrevenste. Ondanks de enorme hitte hoefde ze zich in de finale nauwelijks in het zweet te werken. Het was de vijfde keer dat Graf het toernooi in Key Biscayne won. Eerder zegevierde ze in '87, '88, '94 en '95.