Met oog op beursgang Mediaset; ABN Amro wordt partner van Berlusconi

ROME, 1 APRIL. ABN Amro wordt een partner van de Italiaanse mediamagnaat en kandidaat-premier Silvio Berlusconi. De bank heeft een belang van één procent genomen in Mediaset, de tv- en advertentieholding van Berlusconi, en hoopt de beursgang van Mediaset te kunnen begeleiden.

ABN Amro heeft hiervoor ongeveer zeventig miljard lire, ruim zeventig miljoen gulden, uitgegeven. Het is een strategische investering die volgens de bank moet worden gezien in het licht van de beursgang van Mediaset, waarschijnlijk in juni. Steeds vaker besluiten banken die bedrijven willen adviseren en assisteren bij hun gang naar de beurs, hun vertrouwen in dat bedrijf te laten zien door er een belang in te nemen.

De investering van ABN Amro is onderdeel van de poging om zijn investment banking netwerk uit te bouwen. In het persbericht waarmee Berlusconi's Fininvest-holding de investering heeft bekendgemaakt, wordt ABN Amro “een opkomende realiteit in investment banking” genoemd en wordt verwezen naar de expertise die de bank heeft opgebouw bij de privatisering van de telecommunicatiegroep KPN. “Die zal van grote waarde zijn voor de komende strategische ontwikkelingen van Mediaset,” aldus het communiqué. Fininvest is met British Telecom aan het onderhandelen over een joint venture met Mediaset.

De beursgang van Mediaset wordt gecoördineerd door Morgan Stanley en de Italiaanse handelsbank IMI, waarin ABN Amro een klein belang heeft. ABN Amro heeft eerder Cimo gekocht, een van de toonaangevende brokers in Milaan.

Met deze investering wordt ABN Amro de tiende partner van oud-premier Berlusconi. Deze heeft eerder achttien procent van Mediaset verkocht aan een internationaal consortium van zijn Duitse collega Leo Kirch, de Zuidafrikaanse ondernemer Johann Rupert en de Arabische investeerder Al-Waleed. De Italiaanse banken IMI, San Paolo, Banca di Roma, Banca Commerciale Italiana en Cariplo hebben samen 5,5 procent gekocht. Kleinere belangen zijn in handen van de Amerikaanse Capital Research and management company en Barclays bank.

Mediaset schat haar omzet van vorig jaar op ruim drie miljard gulden. Berlusconi is een deel hiervan aan het verkopen om vers kapitaal te krijgen voor zijn media-imperium. Hij hoopt zo ook een einde te maken aan de beschuldigingen van belangenverstrengeling. Critici voorspellen dat Berlusconi, die de rechtse alliantie leidt in de campagne voor de verkiezingen op 21 april, wel een minderheidsbelang zal krijgen, maar toch de controle zal blijven behouden. Berlusconi is ook omstreden wegens verschillende corruptieonderzoeken die tegen hem lopen.

De woordvoerder van ABN Amro in Amsterdam zei dat de bank de beursgang van Mediaset als “een puur financiële propositie” beschouwt en zich volledig buiten de politieke discussie hierover wil houden. Een aantal activiteiten van Berlusconi hebben geleid tot justitiële onderzoeken. Zo onderzoekt Justitie een betaling van vijftien miljoen lire door Fininvest aan ex-premier Craxi.