Léotard opvolger van Giscard als voorzitter UDF

LYON, 1 APRIL. François Léotard, voormalig minister van Defensie en fervent voorstander van een verenigd Europa, heeft afgelopen weekeinde de strijd om de opvolging van oud-president Valéry Giscard d'Estaing als leider van de UDF, de Union pour la Démocratie Française, gewonnen.

Léotard won het voorzitterschap van zijn partij, de kleine partner van Chiracs neo-gaullistische RPR in de huidige centrum-rechtse regering, met 57 procent van de stemmen tijdens een speciale bijeenkomst van de partij in Lyon. Zijn belangrijkste tegenstander, de vroegere minister van Financiën, Alain Madelin, kreeg slechts 30 procent van de stemmen. De partij ging daarmee in tegen het stemadvies van Giscard, de inmiddels 70-jarige ex-president die de UDF achttien jaar geleden heeft opgericht.

Giscard had een sterke voorkeur voor Madelin, een onvermoeibaar voorvechter van de vrije markt. Madelin werd eind vorig jaar uit de regering-Juppé gezet nadat hij de aanval had geopend op de privileges van ambtenaren. Giscard had gehoopt dat Madelin de verdeelde partij tot een nieuwe eenheid zou kunnen smeden. De UDF, een samenwerkingsverband van enkele kleine centrum-rechtse groeperingen, wordt geplaagd door ideologische meningsverschillen en persoonlijke twisten. Giscard riep afgelopen week dan ook op tot een volwaardige fusie om de toekomst van de UDF te waarborgen. “Mijn eerste taak zal het zijn om te verzoenen en te herenigen”, zei Léotard na zijn verkiezing. Politieke commentatoren zeggen dat Léotard hoopt vanuit de nieuwe functie eens premier Juppé af te kunnen lossen. (AFP)