Italiaanse krant als verpakkingsmateriaal

ROME, 1 APRIL. Is een krant ook bij zijn verschijnen al verpakkingsmateriaal? De journalisten van de linkse Italiaanse krant l'Unità vragen zich dat af nadat hun hoofdredactie en directie samen hadden besloten een landelijke journalistenstaking die voor zaterdag was uitgeroepen te negeren omdat een film bij de krant moest worden verspreid.

Wie zaterdag om de krant vroeg, kreeg voor ongeveer zeven gulden deel één van de film Novecento, gewikkeld in een krant van acht pagina's die bestond uit het logo van de krant, een communiqué van de redactie en een samenvatting van het filmscenario.

Voor datzelfde bedrag kun je 's zaterdags normaal een echte krant plus film krijgen. “Dat betekent dat de krant voor de uitgevers van l'Unità een waarde heeft die gelijk is aan nul”, aldus een verbitterde Bruno Tucci, voorzitter van de orde van journalisten in de regio Lazio.

In hun concurrentieslag bieden de Italiaanse kranten hun lezers tegen een bescheiden meerprijs dit voorjaar films, geïllustreerde tijdschriften, kookboeken in afleveringen, herdrukken van oude prenten, cd's en cd-roms aan. Tucci: “We zijn op een doodlopende weg. Het gadget wordt belangrijker gevonden dan het journalistieke produkt, en dat gaat zo ver dat de krant nu het gadget van het gadget is geworden.”

Dat een linkse krant een stakingsoproep negeert die door vrijwel alle andere kranten is opgevolgd, heeft al veel opzien gebaard. L'Unità is eigendom van de Democratische Partij van Links (PDS), de voormalige communistische partij. Maar vooral op de argumentatie van directie en hoofdredactie is kritiek gekomen. Giuseppe Caldarola, die het hoofdredacteurschap heeft overgenomen van Walter Veltroni omdat deze kandidaat is in de verkiezingscampagne, zei dat zijn krant anders twee miljoen gulden schade zou hebben geleden. Hij kon niet uitleggen waarom de film niet vandaag had kunnen worden verspreid, zoals ook de Corriere della Sera deed.

Il Giornale, die zaterdag uitkwam omdat deze rechtse krant stakingen een verkeerd middel vindt, schreef dat de PDS veel liberaler is dan veel mensen denken: ook voor mensen die ons aanvallen als wij niet meestaken, schreef deze krant gisteren, geldt kennelijk dat geld niet stinkt.