Hoofdredacteur poogt Krant op Zondag weer tot leven te wekken

ROTTERDAM, 1 APRIL. De Krant op Zondag is terug. Deze keer op Internet. De krant verschijnt in het Nederlands en Engels en moet zich met onder meer 'human interest'-verhalen onderscheiden van “het dorre aanbod dat de reguliere dagbladen op het net zetten”, aldus de hoofdredacteur R. de Bok. Hij was destijds hoofdredacteur van de eerste De Krant op Zondag die vier jaar geleden failliet ging door tegenvallende advertentie-inkomsten en hoge distributiekosten.

De Krant op Zondag op Internet maakt deel uit van een tweetalig dagblad op Internet, 'Daily Net News' (http://ww.Daily News.nl). Gisteren meldden zich 6.000 lezers bij de Internet Krant op Zondag, volgens de initiatiefnemer, R. van de Rhee. Zijn bedrijf, Film Finders International B.V. financiert het project. De titel 'De Krant op Zondag' is vrij “voor zover Film Finders het heeft kunnen onderzoeken”, aldus Van de Rhee. Vanochtend had het dagblad 'Daily Net News' nog niets gepubliceerd op het net.

Het eerste nummer van de Krant op Zondag bevatte enkele stukken van De Bok. De projecten zijn “een voorzichtig experiment”, zegt hij. Het beoogde lezerspubliek zal bestaan uit Nederlanders die in het buitenland wonen en buitenlanders die zijn geïnteresseerd in Nederland. “Met name mensen in Japan en de Verenigde Staten”, aldus Van de Rhee.

Aan het project zullen in totaal negen redacteuren meewerken. Vier redacteuren van het Amsterdams mediabureau Cameo Media, dat reportages levert voor het dagelijkse nieuwsprogramma van SBS 6, 'Hart van Nederland', zullen op free-lance basis nieuwsberichten maken voor Daily Net News. Het bestaansrecht van het dagblad is volgens de hoofdredacteur, De Bok, dat het nieuws “op elk moment van de dag kan worden bijgewerkt.” De directeur van Cameo Media, I. Roos, verwacht grote belangstelling.

Volgens R. van de Rhee, van Filmfinders International zal de exploitatie worden bekostigd uit advertentie-inkomsten. De eerste adverteerders hebben zich gemeld. “Elk dagblad zit tegenwoordig op Internet. Probleem is vaak dat ze niet te vinden zijn. Via de site ZAP CITY leveren wij ons pakket informatie”, aldus Van de Rhee. Een van de oorzaken van de ondergang van De Krant op Zondag vier jaar geleden, waren de hoge distributiekosten. Volgens Van de Rhee is het grote voordeel nu dat “er geen papier en vrachtwagens nodig zijn om de krant rond te brengen.” Lezers hoeven slechts een telefonische abonnement op Internet te betalen.