Hersteld gedenkteken van Kamp Vught blijft tot 4 mei afgeschermd

VUGHT, 1 APRIL. Het herstelde gedenkteken op de fusilladeplaats bij het Nationaal Monument Kamp Vught, dat zaterdag is onthuld, blijft ontoegankelijk voor het publiek tot 4 mei (dodenherdenking). Burgemeester G. de Graaf van Vught heeft hiertoe besloten omdat de politie niet kan garanderen dat het monument bij eerdere openstelling afdoende is beschermd tegen vandalisme. De burgemeester zei dit zaterdag voor de officiële seizoensopening van het monument.

Het in 1947 opgerichte kalkstenen monument, met daarop de namen van de 329 gefusilleerde gevangenen uit het voormalige kamp Vught, werd in de nacht van 6 op 7 mei door onbekenden met teer beklad. De moedwillige vernieling bracht bij Nederlanders over de hele wereld grote verontwaardiging teweeg. In de weken na de bekladding ontving de gemeente Vught honderden adhesiebetuigingen, onder meer uit Amerika, Canada, Australië en Israel.

Het nieuwe monument is gemaakt van dezelfde steensoort als het oorspronkelijke werk. Om te voorkomen dat het gedenkteken opnieuw door teer wordt vernield, hebben de 24 zandstenen panelen een speciale bewerking ondergaan. Met het herstel is een bedrag van 270.000 gulden gemoeid. Het oude, bekladde ereteken kreeg zaterdag een plaats in de tentoonstellingsruime van het voormalige kamp. Gekozen is voor een speciale opstelling in houten kratten, waardoor de besmeuringen extra onder de aandacht worden gebracht.

Het Nationaal Monument Kamp Vught maakt sinds zaterdag gebruik van een nieuwe entree. Daarmee is een eind gekomen aan de situatie waarbij bezoekers alleen via het parkeerterrein van strafinrichting Nieuw Vosseveld, een van de zwaarst bewaakte gevangenissen van Nederland, het terrein op konden. Door de extreme veiligheidsmaatregelen aan de poort van de gevangenis riep die situatie bij veel oudere bezoekers onprettige herinneringen op. (ANP)