FRANCIS ROSSI OVER Radio One

“Radio One is het enige popstation in Engeland dat van het noorden van Schotland tot en met het zuiden van Brighton te ontvangen is. Het is hèt popstation, we zijn er allemaal mee opgegroeid. En dan plotseling pas je er niet meer in. Willen ze je niet meer draaien.”

Francis Rossi, zanger/gitarist van de Britse hardrockgroep Status Quo, is met zijn groep een proces begonnen tegen de BBC-popzender Radio One. De reden is dat Radio One de nieuwe single van Status Quo, het Beach Boys-nummer Fun Fun Fun opgenomen mèt The Beach Boys, weigert te draaien. De single kwam binnen in de Top 40 en ook toen was hij niet te horen op Radio One. 'Te slecht' was het oordeel. The Beatles is inmidels het zelfde overkomen, hun single Real Love werd te slecht gevonden om op Radio One te draaien. De muzikanten van Status Quo zijn de eersten die stappen ondernemen. De aanklacht is 'contractbreuk'.

“Radio 1 is een Top 40-station en dus horen ze de platen te draaien die in de To-40 staan. Maar de mensen bij Radio One vinden ons waarschijnlijk te oud. Net als The Beatles passen we niet meer in het contingent frisse, jonge popmuzikanten. Op die manier krijgen we weer een generatiekloof. Zijn we zo weer terug in de tijd van mijn ouders, toen mensen na hun 24ste niet meer geïnteresseerd waren in popmuziek.

“Het is toch onzin! Moeten we voor popmuziek van ouderen straks naar een andere zender luisteren? Toevallig hou ik op mijn zesenveertigste ook van Supergrass en luister ik naar Blur en Oasis. Bovendien trekken we nog altijd een jong publiek, niet overwegend maar er zíjn ook jonge meisjes en jongens bij onze optredens. Sommigen zijn meegekomen met hun ouders en dragen een Oasis-T-shirt.

“En dan zeggen ze bij Radio One dat het een smaakkwestie is. Dat ze die plaat niet draaien omdat ze hem niet goed vinden. Maar laten we wel wezen; welke single je ook draait, de mééste mensen houden er niet van. Als Michael Jackson in Amerika dertig miljoen platen verkoopt, dan betekent dat nog altijd dat 250 miljoen Amerikanen hem níet leuk vinden.

“Als ze bij Radio One alleen maar willen draaien wat ze zelf zien zitten, moeten ze een onafhankelijk radiostation beginnen. Dan kunnen ze doen wat ze willen. Maar niet als nationaal station. Radio One is in 1967 aan het volk gegeven als vervanging van de piraten, en het station heeft een specifieke opdracht.

“Dat ze oudere muzikanten uitsluiten van de playlist is al een paar jaar aan de gang. In die tijd is het luistercijfer ook gedaald van 27 miljoen tot 6 of 7 miljoen, trouwens. Niemand heeft ooit iets tegen dit beleid ondernomen, we zijn de eerste. Wij zijn dan ook in een gunstige positie: we staan in de hitlijst, waaruit blijkt dat het publiek ons waardeert, èn we hebben niets te verliezen. Het enige dat ze ons kunnen aandoen is dat ze onze platen niet meer draaien. En dat doen ze toch al niet.”

Status Quo treedt zaterdag 6/4 op in de Brabanthal, Den Bosch.

    • Hester Carvalho