Door HANS AARSMAN

Frankrijk is hard op weg om hier impopulair te worden. Atoomproeven, narcostaat. Maar of ze ooit Duitsland als favoriete pispaal zullen verslaan? De weerzin tegen dat land zit er al zo lang. Ik heb zelf een vriend die Duitser is. Hij woont hier al jaren, maar oorspronkelijk komt hij dus uit Duitsland. Toen hij nog een jongetje was, klom hij op een zomerse zondagavond in een boom. De boom stond op de stoep voor zijn ouderlijk huis. Niemand kon hem zien, hij zat hoog tussen de takken. Er kwamen twee echtparen aangewandeld. Toen was er nog geen voetbal op de televisie. Echtparen wandelden.

'En hier wonen die stomme Duitsers', hoorde hij beneden het ene echtpaar tegen het andere zeggen. En toen moesten we nog van ze verliezen in de finale van het wereldkampioenschap voetbal. Zouden ze daar echt zo stom zijn? Als ik een Nederlandse voetballer was, zou ik in ieder geval mooi uitkijken voor ik bij een Duitse club ging spelen. Liever naar een land wat meer uit de buurt. Zo ver weg, dat het voor Nederlandse sportprogramma's ondoenlijk zou zijn om een televisieploeg langs te sturen. Nooit naar Duitsland. Niet vanwege de Duitsers die daar wonen, maar vanwege Nederlandse microfoonmannen die dagelijks bij je op de stoep komen staan met doorzichtige vragen. Duitsland is zo lekker dichtbij, bij wie zijn we nog niet geweest? Bij Harry Decheiver.

'Zeg, Harry, dat ging niet goed, hè. Dat hebben we je in Nederland beter zien doen. Maar vertel eens, je zit hier al een paar weken. Wat is volgens jou nou het verschil tussen het Nederlandse en het Duitse voetbal?'

Dat er in Duitsland meer theater bij zit, heeft Harry Decheiver zich deze week laten ontglippen ten overstane van zo'n microfoonman.

'O ja, meer theater, zeg je? En wat vind je daar van, van dat theater?'

Dat theater hem niet zo lag, had Harry geantwoord. De televisieploeg kon opgelucht adem halen. Kat in het bakkie. Niet voor niets de grens over geweest. Zalf gesmeerd op de oude wonde. De Duitsers mogen dan een paar keer wereldkampioen zijn geworden, maar wij zijn koeler, tactischer, minder poeha, meer spelinzicht.

Kom op, we wippen nog even langs bij Youri Mulder. We hebben toch tijd over, bij Harry ging het zo snel. Maar Mulder kleden we de vraag een beetje in. Die laat zich niet zo makkelijk voor een karretje spannen.

'Dat was een goede wedstrijd, Youri. Je was sterk aan de bal. Het viel trouwens op dat je flink wat aanwijzingen moest geven aan je medespelers. Zijn er dingen die ze niet goed begrijpen?' (zaterdagmiddag RTL 5 De Ballen)