Bundeling van NIB en Fortis in participaties

ROTTERDAM, 1 APRIL. De Nationale Investeringsbank (NIB) en het financiële conglomeraat Fortis gaan hun participatie-activiteiten in bedrijven samenvoegen. Daardoor ontstaat een nieuwe participatiemaatschappij die de op een na grootste partij in Nederland wordt in het verstrekken van risicokapitaal aan ondernemingen.

Dat hebben doorgaans goed geïnformeerde bronnen vanochtend gezegd. De twee concerns, die allebei genoteerd zijn aan de Amsterdamse effectenbeurs, zouden het nieuws over de nieuwe combinatie vanmiddag na sluiting van de effectenbeurs bekendmaken.

De combinatie wordt met een omvang van ongeveer 700 à 800 miljoen gulden de tweede partij op de Nederlandse markt achter de Nederlandse Participatie Maatschappij (NPM). Die had medio vorig jaar een portefeuille participaties met een kostprijs van bijna 900 miljoen gulden.

Participatiemaatschappijen steken over het algemeen geld in bedrijven die niet aan de effectenbeurs zijn genoteerd, maar wel extra kapitaal nodig hebben voor expansie. De fusie onderstreept de trend naar schaalvergroting onder de participatiemaatschappijen.

In een eerdere ronde van samenvoegingen in de branche begin jaren negentig zijn verschillende participatiefondsen onder de paraplu gekomen van grote financiële instellingen.

Zo kwam Parcom (vooral grote participaties in de industrie) onder dak bij bank en verzekeraar ING, terwijl Nesbic werd overgenomen door Fortis. De Rabobank, de enige grote Nederlandse bank die nog zonder eigen grote participatiedochter is, zou haar aandelenbelang in het venture fonds Gilde wel willen uitbreiden.

Het participatiebedrijf van de Nationale Investeringsbank is anderhalf jaar geleden in een aparte vennootschap ondergebracht met de naam Parnib Holding. Parnib heeft een portefeuille met participaties, leningen en andere financieringen van 557 miljoen gulden per eind vorig jaar. De NIB heeft tevens een groot minderheidsbelang in de NPM.

Nesbic trok onlangs de aandacht door voor de tweede achtereenvolgende maal een dochter van het transport- en tankopslagbedrijf Van Ommeren te verzelfstandigen in samenwerking met de directie van de werkmaatschappij. Het gaat om Van Ommeren Shippping, die een vloot van negen schepen voor vervoer met droge lading exploiteert. Nesbic werd in 1993 overgenomen door Fortis, de bundeling van de Belgische verzekeraar AG en de Nederlandse VSB Bank en verzekeraar Amev, die zelf met dochteronderneming Brabant al actief was in deelnemingen in ondernemingen, waaronder familiebedrijven.

De fusietrend moet leiden tot schaalvergroting zodat grotere transacties ondernomen kunnen worden en ook internationaal groei kan worden gerealiseerd. Parnib heeft in België al een eigen vestiging.