Bulgarije in rep en roer na 'invitatie' van Boris Jeltsin

SOFIA, 1 APRIL. De Bulgaarse regering heeft geen geheime besprekingen met Rusland gevoerd en geen enkel geheim akkoord met Rusland gesloten. Dat heeft gisteren een Bulgaarse regeringswoordvoerder gezegd, naar aanleiding van de storm van verontwaardiging die in Sofia is opgestoken door een opmerking van de Russische president Jeltsin, vrijdag.

Jeltsin zei vrijdag bij de ondertekening van een integratie-akkoord van vier vroegere Sovjet-republieken dat die vorm van samenwerking ook open staat voor “andere landen van het GOS, de Baltische landen en misschien Bulgarije”. Die opmerking leidde in kringen van de oppositie en in de media in Bulgarije tot grote ophef. President Zjeljoe Zjelev, een scherpe criticus van de ex-communistische premier Zjan Videnov, eiste naar aanleiding van Jeltsins opmerking dat de regering duidelijk moet maken of ze in het geheim met Moskou praat of heeft gepraat over een vorm van samenweking. Zjelev zei dat zoiets “door het Bulgaarse volk nooit zou worden geaccepteerd”. “Ik vraag de regering officieel of enige clandestiene besprekingen met Rusland zijn gehouden, en of iemand achter de rug van het Bulgaarse volk om afspraken heeft gemaakt”, aldus Zjelev. “Als de regering nalaat duidelijk, categorisch en ondubbelzinnig op mijn vragen te reageren, zie ik me gedwongen te concluderen dat ze achter de rug van het Bulgaarse volk geheime besprekingen voert en dat ze verraad pleegt”, zo voegde de president daaraan toe.

Zjelev herinnerde aan een uitlating van de Russische minister van defensie, Gratsjov, onlangs in Brussel. Gratsjov zei toen dat als Polen lid wordt van de NAVO, Rusland militaire bases zal vestigen in Bulgarije. “Waarom wordt de naam van Bulgarije de laatste tijd zo vaak genoemd in militaire en politieke plannen van Rusland?” Volgens Zjelev is het “schandalig” dat er wordt gedacht aan het toetreden van Bulgarije tot “een gemeenschap waarover we het nooit hebben gehad en waarvan niemand in het openbaar heeft gezegd dat we er deel van zouden moeten uitmaken”.

Nikola Baltov, de woordvoerder van de Bulgaarse regering, zei gisteren naar aanleiding van de commotie dat er “op geen enkel tijdstip en geen enkel niveau” geheime besprekingen met Rusland zijn geweest en dat de relaties met Moskou zich ontwikkelen op basis van “gelijkheid, respect voor de soevereiniteit en wederzijdse belangen”. Hij voegde daaraan toe dat toetreding tot de Europese Unie voor de Bulgaarse regering “de prioriteit is”. (Reuter, AP, AFP)