Bengaalse premier dient ontslag in

NEW DELHI, 1 APRIL. Premier Khaleda Zia van Bangladesh en haar kabinet zijn het afgelopen weekeinde afgetreden. Hiermee is de weg vrij voor nieuwe verkiezingen en lijkt een oplossing voor de al twee jaar durende politieke impasse in het straatarme land binnen bereik.

Khaleda's vertrek leidde zaterdagavond tot vreugdetaferelen in de hoofdstad Dhaka. Duizenden aanhangers van de oppositie, die al twee jaar om het aftreden van de volgens haar corrupte en incompetente premier had geroepen, begaven zich zingend en dansend op straat.

Onmiddellijk na haar aftreden kwam een overgangskabinet onder leiding van de voormalige president van het Hooggerechtshof Habibur Rahman in functie. De voornaamste taak hiervan zal zijn om nieuwe verkiezingen te organiseren. Volgens een vorig week aangenomen wet moet dit binnen drie maanden gebeuren.

De nieuwe verkiezingen komen slechts kort na de vorige van 15 februari. Die werden echter door alle grote oppositiepartijen geboycot omdat Khaleda niet te vertrouwen zou zijn bij het tellen van de stemmen. Slechts tien procent van de kiezers bracht uiteindelijk zijn stem uit, waardoor het nieuwe parlement nauwelijks geloofwaardigheid had.

Hoewel oppositieleidster Sheik Hasina Wajed zich dit weekend tot kampioen van het volk uitriep, was daar volgens velen in Dhaka wel het nodige op af te dingen. Door reeds in december 1994 uit het parlement te stappen, bewees Hasina de jonge democratie van Bangladesh volgens hen geen dienst.

Gisteren en vandaag werd er voor het eerst weer gewoon gewerkt in Dhaka en de rest van het land. De oppositie had het land namelijk sinds begin maart vrijwel onafgebroken stilgelegd via algemene stakingen. Ook in de maanden daarvoor werden er bijna wekelijks hartals, algehele stakingen, gehouden.

Per stakingsdag kostte dit Bangladesh dertig miljoen dollar. Velen bleven van hun werk weg niet uit sympathie voor de oppositie maar uit angst voor represailles van aanhangers van de oppositie. In totaal zijn er de afgelopen maanden zo'n honderd mensen om het leven gekomen en duizenden gewond geraakt.

Of de nieuwe verkiezingen inderdaad tot een einde van de crisis zullen leiden, valt nog te bezien. Khaleda en Hasina haten elkaar meer dan ooit en het blijft onzeker of ze zich zullen neerleggen bij winst van hun rivale. Een voorproefje van de ongetwijfeld onrustige campagne kreeg Bangladesh gisteren. Een optocht van aanhangers van de oppositie in Mymensingh ten noorden van Dhaka werd aangevallen door wraaklustige activisten van Zia's Nationale Partij van Bangladesh. De leider van het interimkabinet verzekerde daarop dat hij zonodig hard zou optreden om de orde in het land te handhaven.

    • Floris van Straaten