Zware eisen in hoger beroep Bende van Venlo

DEN BOSCH, 30 MAART. Voor het Gerechtshof in Den Bosch zijn zware gevangenisstraffen, variërend van vier jaar tot levenslang, geëist tegen veertien verdachten van de Bende van Venlo.

De twee procureurs-generaal die de afgelopen weken ieder een deel van de telastelegging op zich hebben genomen, menen dat er genoeg bewijzen zijn om de bendeleden te veroordelen voor zeven gevallen van moord of doodslag.

De veertien verdachten, zeven Nederlanders en zeven Turken worden ervan beschuldigd in groepjes van verschillende samenstelling vier Turkse mannen, een bejaard echtpaar uit Venlo en een alleenstaande man uit Reuver van het leven te hebben beroofd. Van de vier Turkse slachtoffers is slechts in een geval de identiteit bekend. De andere drie zouden als ongewenste getuigen van diens dood uit de weg zijn geruimd.

De zwaarste straf, levenslang, werd geëist tegen de 23-jarige hoofdverdachte Frenkie P., die vorig jaar door de rechtbank in Roermond eveneens tot levenslang werd veroordeeld na een eis van twintig jaar met tbs. In Roermond ging het openbaar ministerie ervan uit dat die straf de beste garantie bood voor de langst mogelijke verwijdering uit de maatschappij, maar de rechtbank veroordeelde hem tot levenslang omdat zij er niet zeker van was dat de terbeschikkingstelling zou worden uitgevoerd. P. heeft steeds geweigerd mee te werken aan een psychiatrisch inderzoek en de rechtbank achtte zich niet bevoegd een oordeel te geven over zijn geestesgesteldheid.

Volgens procureur-generaal mr. J. Wubben had het openbaar ministerie in Roermond een eenvoudiger weg kunnen bewandelen door levenslang te eisen. De officier van justitie is er volgens Wubben ten onrechte van uitgegaan dat levenslang de facto een gevangenisstraf van twintig jaar betekent. Hij verwees naar een arrest van de Hoge Raad die in de zaak van Joseph Kotälla, een van de Vier van Breda, heeft uitgemaakt dat levenslang werkelijk levenslang betekent zolang er maar geen gratie wordt verleend.

Van de overige verdachten hoorde Frenkie P's metgezel Sannie P. een straf eisen van 18 jaar met tbs en zijn vriendin Astrid van B. een straf van 4 jaar. Tegen de Turkse hoofdverdachte Hacibey K., die Frenkie voor de moord zou hebben gehuurd, werd 20 jaar geëist. De lange stoet getuigen die zijn raadsman mr. M. Moszkowicz had opgeroepen, had volgens procureur-generaal mr. P. Bender beter weg kunnen blijven. “Het vervult mij met grote zorg dat het bij de advocatuur steeds meer in zwang komt een groot aantal getuigen op te roepen. Dat veroorzaakt meer onrust en vertraging dan dat het bijdraagt aan de waarheidsvinding.”

De andere Turkse verdachten die allen in Roermond zijn vrijgesproken, hoorden nu straffen tegen zich eisen van twaalf, zes en vijf jaar voor hun aandeel in de executie van coffeeshopmedewerker Ibo Karaca, die een partij hasj van een van hen zou hebben verduisterd.

Procureur-generaal Bender liet ook weten dat hij de hoofdofficier van justitie in Roermond heeft gevraagd een onderzoek in te stellen naar de handelwijze van de Venlose advocate mr. M. van Nisselroij die de verdachte Marcel N. verdedigt. Volgens de stiefvader van N. heeft de advocate de moeder van Marcel benaderd om haar te vragen een belastende verlaring in te trekken die zij eerder tegenover de politie had afgelegd.