Weg vrij voor Di Pietro na sepot rechtszaak

ROME, 30 MAART. De derde en laatste rechtszaak tegen de voormalige Italiaanse magistraat Antonio Di Pietro is gisteren geseponeerd. Als Di Pietro de politiek ingaat, bepaalt hij gezien zijn grote populariteit waarschijnlijk wie de verkiezingen op 21 april wint.

Di Pietro heeft zich de afgelopen maanden regelmatig in het politiek debat gemengd, maar gezegd dat hij niets zou ondernemen zolang zijn problemen met de justitie niet zijn opgelost. Dat moment is nu aangebroken. Nadat eerder twee zaken tegen Di Pietro waren geseponeerd, besloot een rechter in Brescia gisteravond dat ook het onderzoek naar een renteloze lening van een ton die hij heeft gehad van een omstreden verzekeraar, geen aanwijzingen voor strafbare handelingen heeft opgeleverd.

Twee mensen uit de directe omgeving van mediamagnaat Silvio Berlusconi, de leider van de rechtse alliantie, zullen wel terecht moeten staan. Berlusconi's broer Paolo en zijn advocaat en oud-minister van Defensie Cesare Previti worden ervan beschuldigd Di Pietro te hebben gechanteerd. De opening van dat proces is gepland op 23 september.

Di Pietro wilde gisteravond geen commentaar geven. Gezien zijn grote populariteit als gangmaker van de smeergeldonderzoeken kan hij een sleutelrol spelen in de verkiezingscampagne. Links en rechts staan ongeveer gelijk in de opiniepeilingen, en Di Pietro zou de balans naar een van beide kanten kunnen doen doorslaan.

Di Pietro's politieke voorkeur ligt centrum-rechts, maar hij heeft grote problemen met Silvio Berlusconi. Di Pietro heeft geschreven dat hij twee jaar geleden in Berlusconi geloofde, maar zijn vertrouwen in hem is kwijtgeraakt omdat hij niets heeft gedaan aan zijn belangenverstrengeling als politicus, mediamagnaat en ondernemer.

Premier Lamberto Dini heeft vorige week gezegd dat Di Pietro sympathie zou voelen voor zijn nieuwe centrumpartij, die tot nu toe niet echt aanslaat. Maar de voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden, Irene Pivetti, suggereerde een paar dagen geleden dat Di Pietro als troef achter de hand wordt gehouden door Gianfranco Fini, leider van de ex-neofascistische Nationale Alliantie. Die partij is op geen enkele manier betrokken bij de smeergeldschandalen.

Fini zei gisteravond over een mogelijke politieke rol van Di Pietro: “Hij alleen zal dat besluiten. Dat te respecteren betekent ook dat we hem niet heen en weer moeten trekken, zoals velen blijven doen.”

Ook Walter Veltroni, de tweede man van de centrum-linkse Olijf-alliantie, wilde gisteren niet speculeren over een mogelijke politieke rol van Di Pietro. “Ik ben blij voor hem, voor een man die moeilijke maanden heeft doorgemaakt,” zei Veltroni. Rechts heeft hem “beschuldigd met het evidente motief om te voorkomen dat hij de politiek zou ingaan. Wij denken dat deze uitspraak overeenstemt met wat de grote meerderheid van de Italianen dacht over dottor Di Pietro.”

Di Pietro was beschuldigd van machtsmisbruik en corruptie. Centraal daarbij stond een verzekeraar die is veroordeeld wegens corruptie, Gorrini. Di Pietro heeft een renteloze lening van een ton van hem gekregen en een tweedehands Mercedes. Hij zou ook Gorrini hebben gevraagd te helpen speelschulden van een vriend af te lossen en werk toe te spelen aan het advocatenkantoor waar zijn vrouw werkt. De rechter die de documenten hierover moest toetsen, oordeelde dat er geen aanwijzingen zijn voor een strafbaar feit.

De zaak tegen Previti en Paolo Berlusconi wordt gecompliceerd door een schriftelijke verklaring die Di Pietro eerder heeft gegeven. Daarin schrijft hij dat niemand hem tot aftreden heeft gedwongen. Di Pietro legde eind 1994 onverwachts zijn functie neer. Volgens een verklaring gisteravond van Previti schrijft hij daarin ook expliciet: “Ik ben nooit door Previti onder druk gezet om de magistratuur te verlaten.”

Het openbaar ministerie denkt te kunnen bewijzen dat Previti en Paolo Berlusconi dat wel hebben gedaan. Paolo Berlusconi wordt ook verdacht in een aantal corruptiezaken. Previti wordt er in een ander onderzoek van verdacht een belangrijke magistraat in Rome te hebben omgekocht om justitiële onderzoeken en processen naar zijn hand te zetten.

Samen met dit tweetal zullen ook twee inspecteurs van het ministerie van justitie terecht moeten staan omdat zij een geheim onderzoek naar Di Pietro hebben uitgevoerd.

    • Marc Leijendekker