Val Philips brengt beurs niet uit balans

AMSTERDAM, 30 MAART. De Amsterdamse effectenbeurs liet zich deze week niet uit het lood slaan door de val van Philips. Ondanks de koersval van het aandeel die medio deze week volgde op waarschuwende woorden van Philips-topman Jan Timmer noteerde de AEX-index van belangrijkste aandelen gistermiddag 531,65 punten, een winst van 3,45 punten over de gehele week en wéér een nieuw record.

Bouwconcerns Hollandse Beton Groep (HBG) en Heijmans presenteerden jaarcijfers. HBG overtrof de verwachtingen door, ondanks een dalende omzet, een winstgroei te realiseren van 2,2 procent tot ruim 104 miljoen gulden.

Topman N. de Ronde Bresser toonde zich bovendien optimistisch over de toekomst. Beleggers reageerden aanvankelijk afhoudend, maar na een verlies van twee gulden op dinsdag, volgde herstel. HBG sloot de week 15 gulden hoger op 277 gulden.

P. Verbraeken van ING Barings toont zich vooral tevreden over de goede prestaties van HBG in de baggermarkt die omstreeks tien procent van de HBG-omzet uitmaakt, maar belangrijk bijdraagt aan de winst. De groep wist in dit segment het resultaat te handhaven ondanks een omzetdaling met bijna 20 procent en deed het daarmee beter dan de concurrentie die steen en been klaagt. Baggeraar Boskalis, die 80 tot 90 procent van de omzet in dit segment behaalt, moest in het afgelopen jaar een winstdaling verwerken met 20 procent tot 70,9 miljoen gulden en twijfelt zelfs of dit winstniveau in 1996 gehandhaafd kan blijven.

Beleggers waren aanvankelijk wildenthousiast over de netto winstgroei van Heijmans met 66 procent tot 32,7 miljoen gulden hetgeen resulteerde in een koerssprong van 8,10. Later in de week zakte de koers licht in, maar over de gehele week realiseerde ook het aandeel Heijmans een forse winst van 14,70 op 112 gulden.

“De resultaten van Heijmans zijn schitterend natuurlijk”, zegt analist A. Mulder van BZW Nederland. “Zij zullen echter konijnen uit de hoge hoed moeten blijven toveren”, voegt hij daaraan toe, doelend op reeks van overnames die het bouwconcern in de afgelopen jaren heeft gerealiseerd.

Mulder wijst er bovendien op dat de koerswinstverhouding - de koers van het aandeel gedeeld door de behaalde winst - van Heijmans vergeleken met andere bouwconcerns hoog ligt. In de relatief ondergewaardeerde bouw scoort alleen NBM Amstelland wat dit betreft hoger, wanneer tenminste in aanmerking wordt genomen dat het aantal aandelen waarover de winst van NBM Amstelland in de toekomst verdeeld moet worden sterk zal toenemen. NBM, dat volgende wee jaarcijfers bekendmaakt - financiert met de uitgifte van 13 miljoen converteerbare preferente aandelen de overname van concurrent Cementbouw uit Heemstede.

De voorspellingen over de groeivoor 1996 in de bouw van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren begin dit jaar zeer gematigd. Mulder zet daar tegenover een positieve trend in de resultaten van de beursgenoteerde bouwondernemingen: “Ondanks de stakingen vorig jaar en de lange vorstperiode zijn de resultaten over het algemeen beter dan wij hadden verwacht”, zegt hij. “Ook de orderportefeuilles van de meeste bouwconcerns zijn bijna zonder uitzondering hoger dan vorig jaar.”

EIB en CBS voorspellen dit jaar een stagnering of teruggang in de woningbouw. Er is gebrek aan bouwgrond, omdat de bouwvergunningen voor Vinex-locaties, aangewezen voor woningbouw rond de grote steden, traag vrijkomen. In dit marktsegement hebben volgens Verbraeken bedrijven met eigen bouwgrond - veelal de grote beursgenoteerde partijen - een voordeel.

Op lange termijn zien beleggingsdeskundigen perspectief in de groeiende markt voor infrastructurele projecten. In vergelijking met andere Europese landen is de Nederlandse overheid achtergebleven met investeringen in de infrastructuur. De aanleg van de Betuwe- en Hoge-snelheidslijn zijn voorbeelden van projecten die bijvoorbeeld Volker Stevin - sterk in ondermeer railbouw -, maar ook NBM Amstelland, op langere termijn kansen biedt. Volker Stevin maakte twee weken geleden een winststijging bekend over het afgelopen jaar van 14 procent tot 58,4 miljoen gulden.