Tribunaal draagt kolonel aan Sarajevo over

DEN HAAG, 30 MAART. Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag heeft gisteren besloten de Bosnisch-Servische kolonel Aleksa Krsmanovic terug te geven aan de autoriteiten in Sarajevo omdat er onvoldoende bewijs tegen hem is om hem langer vast te houden.

Krsmanovic (52) werd 30 januari samen met generaal Djordje Djukic door Bosnische regeringstroepen opgepakt en op 12 februari aan het Tribunaal overgedragen. Djukic werd vervolgens formeel van oorlogsmisdaden beschuldigd in verband met het beleg van Sarajevo. Krsmanovic werd in de gevangenis van Scheveningen vastgehouden hangende een besluit hem aan te klagen dan wel vrij te laten. Volgens een Bosnische regeringsadvocaat bestaat er “redelijke verdenking” die voortzetting van het onderzoek naar Krsmanovic wettigt. Hij wordt er onder andere van verdacht direct betrokken te zijn bij volkerenmoord en moord op burgers in zijn geboortedorp Sokolac, ten noorden van Sarajevo. (ANP, Reuter)