SJU Jazz Festival bewijst dat niet alles op de gitaar is gezegd

Concerten: SJU Jazz Festival met het Wolfgang Muthspiel Trio en Gary Thomas Overkill. Gehoord: 29/3 Vredenburg, Utrecht. Het festival biedt vandaag en morgen o.a. Steve Coleman & The Mystic Rhythm Society en zangeres Cassandra Wilson.

Wie uit vrije wil gaat luisteren naar een band die 'Overkill' heet, moet achteraf natuurlijk niet gaan zeuren. Dat het allemaal veel te luid was, dat de raps monotoon en onverstaanbaar doorratelden en dat de drummer maar één klap kende en die duizendvoudig herhaalde: een loodzware afterbeat. Zich gewonnen geven, de 'killers' prijzen om het feit dat de cd-titel Murder in the Worst Degree zeer 'to-the-point' is en er verder het zwijgen toe doen, dat is een sportieve reactie. Geen kwaad woord dus over saxofonist Gary Thomas, de leider van dit moorddadige hofje.

Mixed Metaphors onder leiding van de Oostenrijkse saxofonist Wolfgang Puschnig had niet van te voren aangekondigd dat er klappen zouden vallen, toch speelde ook deze groep buitengewoon luid, zij het misschien met de beste bedoelingen. Te veel open plekken in de zaal? Die vullen we wel met decibellen. Bassist Jamaaladeen Tacuma liet breed grijnzend de wanden trillen, niet alleen tot verdriet van gevoelige luisteraars maar ook ten koste van zangeres Linda Sharrock die het met haar intonatie al moeilijk genoeg had.

Dynamische contrasten en andere tekenen van gevoel voor verhoudingen werden op deze openingsavond van het achtste SJU Jazz Festival vooral gedemonstreerd door een andere Wolfgang uit Oostenrijk: de inmiddels in New York woonachtige gitarist Wolfgang Muthspiel. Zijn op Amadeo/Verve uitgebrachte cd Loaded, like New, biedt een grote variatie aan kleuren en sferen, en 'live' voegt hij er nog een heleboel aan toe, ook dankzij de licht en alert spelende slagwerker Kenny Wolleson. De vijf pedalen bij de voeten van Muthspiel worden niet gebruikt om luisteraars horendol te maken maar slechts ter verheldering van een betoog. Dat met Segovia en Jimi Hendrix nog lang niet alles op de gitaar gezegd is. En dat je With a little Help of my Friends best kunt abstraheren zonder de Beatles te blasfemeren.

    • Frans van Leeuwen