Simonis: schulddelging voor landen in de Derde wereld

HOEVEN, 30 MAART. Christenen moeten ten overstaan van de internationale gemeenschap gezamenlijk een vurig pleidooi houden voor schulddelging en schuldvermindering voor landen in de Derde wereld. Dit verklaarde aartsbisschop kardinaal A. Simonis gisteren in zijn openingstoespraak van het derde Landelijk Pastoraal Overleg in Hoeven.

Op dit “platform voor van dialoog en bezinning”, bespreken rooms-katholieke leken en priesters de motieven van katholieken in Nederland. De bijeenkomst heeft dit jaar als thema evangelisatie en gerechtigheid.

Volgens Simonis geeft de Godsbeleving van christenen hun geen monopolie op het doen van gerechtigheid. “Als kerk mogen wij ook niet pretenderen dat wij de gerechtigheid voldoende gerealiseerd hebben of realiseren. Wij worden terecht gewezen op tekortschieten. Toch zijn bezinning en dialoog nodig, opdat onze Godsbeleving ons meer en beter kan stimuleren.”

Simonis memoreerde een onlangs uitgegeven document van paus Johannes Paulus II over de viering van het 'jubeljaar' tweeduizend, waarin de paus de gelovigen oproept bij de overgang naar het derde millenium een “nieuw begin” te maken met het geloof in Christus. Simonis: “Het derde millenium zal goed of slecht zijn voor mens en wereld naargelang onze instelling is.