Primeur naar Apeldoorn

NABC had iets aardigs bedacht. Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan had de Apeldoornse bridgeclub een interland georganiseerd tussen Nederland en Zuid-Afrika. Het bijzondere zat hem er vooral in dat de wedstrijd via het Internet verliep. Bij mijn weten was dit de eerste landenwedstrijd op het wereldwijde web. De primeur ging dus naar Apeldoorn, waar in een wijkcentrum een aantal computers stond opgesteld. De techniek was in handen van het Amerikaanse programma OK Bridge. Het Nederlands team en het eerste viertal van de jubilaris namen plaats achter de monitors. Met één uur tijdsverschil deden een tiental spelers en officials in Kaapstad en Johannesburg hetzelfde. De verwachtingen waren hooggespannen. Een aantal spelers had al enige ervaring met OK Bridge. Die was op voorhand gunstig. Een potje virtueel bridgen kan heel leuk zijn. Bootst niet zozeer de werkelijkheid na, maar creëert een nieuwe werkelijkheid. En tegenstander Zuid-Afrika was niet de eerste de beste. Op het afgelopen WK in China had ons land er een hele kluif aan.

Het ging niet goed daar in Apeldoorn. Na zeven spellen kwam er letterlijk een kink in de kabel. Om mysterieuze redenen raakte de verbinding onherstelbaar verbroken, zodat de partij voortijdig werd stopgezet. Nederland stond toen overigens met 33-3 voor, terwijl het clubteam tegen een 4 imps achterstand aankeek. Het experiment was dus gedeeltelijk mislukt. Desalniettemin, over een paar jaar, wanneer de technische problemen zijn overwonnen, is de halve bridgewereld achter het scherm te vinden. Of je het nou leuk vindt of niet. Ik voorspel dat tussen nu en vijf jaar er officiële wereldkampioenschappen bridge-op-de-pc worden gehouden.

De handen uit de landenwedstrijd waren overigens best interessant. Dit spel leverde Nederland 10 imps op: Noord gever Noord NZ kw. Schoppen 10965 Harten B4 Ruiten AH87 Klaver V87 West Oost Schoppen 83 Schoppen HV7 Harten AV6 Harten H2 Ruiten V1062 Ruiten B53 Klaver H1096 Klaver AB543 Zuid Schoppen AB42 Harten 1098753 Ruiten 94 Klaver 2 Op beide tafels heette het contract 3SA te spelen door oost. Zuid startte met Harten10. De Zuidafrikaanse leider nam de eerste slag en ging meteen op de klavers af. Hij sloeg KlaverA-H, met negen kaarten in een kleur de kansrijkste speelwijze. De vrouw bleef hangen en één down bleek onontkoombaar. Voor Nederland zat op de oostplaats Jan Jansma. Hij nam de hartenuitkomst met de heer en speelde ruiten naar de tien voor de heer van noord. Deze switchte naar Schoppen5 voor de heer en het aas. Zuid speelde de kleur door voor de negen en de vrouw van de leider. Nu begon Jansma met klaveren naar de heer in dummy, waarna hij eerst HartenA-V incasseerde. Toen noord de derde harten ronde niet meer bekende, had Jansma een aardig gevoel van de kaartverdeling in NZ. Hij plaatste een mini-lengte klaveren in noord en sneed derhalve in de volgende ronde op KlaverV: negen slagen!

Op het volgende spel zaten beide zuidspelers in het uitstekende 6Klaver: OW gever Noord Z kw. Schoppen 7 Harten AH6 Ruiten H10765 Klaver H632 West Oost Schoppen 10865 Schoppen AV2 Harten 54 Harten VB109873 Ruiten V84 Ruiten B32 Klaver 10974 Klaver - Zuid Schoppen HB943 Harten 2 Ruiten A9 Klaver AVB85 Op tafel 1 nam de Zuidafrikaanse zuid de start van Harten5 op tafel en speelde onmiddellijk schoppen op. Oost nam voor met het aas en speelde harten door. Zuid troefde met KlaverV voor en was gelijk down omdat door het 4-0 zitsel in troef Klaver10 tot slag was gepromoveerd. Waarom troefde zuid zo op het oog onnodig hoog voor? Oost, Jan Jansma, had tijdens het bieden een keer gepreëmpt met 3Harten, zodat de leider vreesde voor een singleton harten bij west.

Op tafel 2 zat Gert-Jan Paulissen als zuid voor Nederland in 6Klaver. Het spelverloop ging tot en met slag drie vrijwel identiek. Paulissen deed het echter beter door op de tweede harten een verliezende schoppen weg te gooien. Hij had ook minder reden om west op een mogelijke singleton in harten te taxeren, omdat oost slechts een keer met 2Harten had gevolgd. Toch ging het hierna niet goed. Paulissen speelde klaveren naar de boer en troefde een schoppen af in dummy. Hij stak naar de hand over met RuitenA en troefde SchoppenB af op tafel. Hij sloeg nu KlaverH en moest kiezen hoe hij naar de hand terug zou gaan om de resterende troeven bij west te trekken. Via RuitenH en ruiten getroefd zou dat goed gaan. Paulissen koos er echter voor om Harten6 in de hand te troeven. West troefde over en het spel sloeg uit.

    • Jan van Cleeff