President hekelt staf Worldbank

LONDEN, 30 MAART.De president van de Wereldbank, James Wolfensohn, heeft zijn staf gemaand meer enthousiasme ten toon te spreiden bij de uitvoering van hervormingen van het beleid. Hij is teleurgesteld door “cynisme en wantrouwen” binnen de organisatie en “het ontbreken van het gevoel een team te zijn”.

Wolfensohn, die vorig jaar juni in functie trad, uitte zijn kritiek ruim twee weken geleden in een toespraak tot zo'n 300 leidinggevende functionarissen in Washington. Financial Times citeerde daar gisteren uit. Wolfensohn prees de kwaliteiten van zijn medewerkers, maar verweet hun wel “een glazen muur” op te richten tegenover zijn pogingen de bank beter te laten functioneren in haar rol als belangrijkste ontwikkelingsinstelling ter wereld. De Financial Times interpreteert Wolfensohns uitspraken als verwijt dat de staf de hervormingen doelbewust blokkeert, maar dat gaat volgens een woordvoerder van de Wereldbank veel te ver. “Wolfensohn houdt elke maand een toespraak tot stafleden om ze te enthousiasmeren. Hij is een man die haast heeft en openhartige taal gebruikt om zijn mensen vooruit te krijgen.” Wolfensohn probeert sinds zijn aantreden “een resultatencultuur” te kweken.