Pijnpleister vervangt morfine

ROTTERDAM, 30 MAART. Het farmaceutische bedrijf Janssen-Cilac in Tilburg brengt een pleister op de markt, die goed is voor drie dagen bestrijding van constante en hevige pijn. Hoewel het een nieuw produkt is, waarvoor alternatieven bestaan heeft het ministerie van VWS besloten de pleister toch vanaf 1 april voor vergoeding door de verzekering in aanmerking te laten komen.

Het nieuwe produkt is vooral bestemd voor kankerpatiënten en zal in de toekomst van steeds grotere betekenis worden. Kanker zal naar verwachting de voornaamste doodsoorzaak in Nederland worden. Nu sterven er in Nederland rond 35.000 mensen per jaar aan een of andere vorm van de ziekte. In 2030 zal echter naar verwachting sprake zijn van een verdubbeling van het aantal ten opzichte van 1988. Bij drie op vier van deze patiënten is sprake van chronische pijn.

De pijnpleister, die de naam Durogesic heeft gekregen bevat het werkzame bestanddeel fentanyl, een stof die al jaren door de anesthesioloog in de operatie-kamer wordt gebruikt. De nieuwe pleister wordt gezien als een belangrijke verbetering ten opzichte van de traditionele methoden van pijnbestrijding en is bovendien aanmerkelijk goedkoper dan morfine, die in de vorm van tabletten wordt gegeven. Orale morfine geeft vaak problemen, onder andere in het spijsverteringskanaal. Toediening met injecties is tijdrovend en vervelend voor de patiënt. Bovendien geeft die toediening geen gelijkmatige pijnstilling. Een infuuspomp die morfine gelijkmatig afgeeft is in principe een goed alternatief, maar vraagt van de arts extra zorg en expertise. Sommige patiënten hebben ook angst voor een infuus.

Artsen zien de pleister als een uitkomst, vooral omdat het een toedieningsvorm betreft die lang en adequaat werkt. De pleister bevat een reservoir met fentanyl. Via een doorlaatbaar membraan dringt de stof door de huid. Deze zogeheten transdermale toedieningsvorm wordt steeds belangrijker binnen de farmacie. Fentanyl is een synthetisch morfine-preparaat. De stof heeft een aantal belangrijke medische voordelen boven morfine.