Ongekunstelde K's Choice klinkt al te vriendelijk

Concert: K's Choice. Gehoord: 29/3 Paradiso, Amsterdam. Herhaling: 30/3 Nighttown, Rotterdam, 31/3 Fenix, Sittard, 26/5 Pinkpop, Landgraaf.

Hoeveel blijmoedigheid kan een mens verdragen? Op de cd Paradise In Me heeft de Belgische popgroep K's Choice iets melancholieks, dat gisteren in een uitverkocht Paradiso echter verborgen bleef achter de eeuwige glimlach van zangeres Sarah Bettens. Met broer en gitarist Gert Bettens vormt zij de kern van een groep die niets moet hebben van een wild rock 'n' roll-gevoel, maar die kiest voor ouderwets melodieuze liedjes voor een breed publiek. De hitsingle I'm Not An Addict is niet de anti-drugssong die sommigen er in vermoeden, maar een braaf liedje met de strekking: heus, moeder, ik rook weleens een sigaretje, maar ik ben er niet aan verslááfd.

Het zou onterecht zijn om het succes van K's Choice (genoemd naar Kafka's Josef K) in verband te brengen met de artistieke opleving die de Belgische popmuziek recentelijk heeft doorgemaakt. Terwijl dEUS en Metal Molly uitblinken door experimenteerlust en brutaliteit, doet de vriendelijke radiopop van K's Choice vooral denken aan een Belgisch antwoord op het Zweedse Roxette. De gitaren klinken wel een beetje ruig, maar ze staan nooit te hard. De belangrijkste troef is het melancholieke randje aan de zang van Sarah Bettens, die herinnert aan het tweestemmig damesverdriet van de Amerikaanse Indigo Girls.

Op het podium is gewoon voor K's Choice al gek genoeg. De enige concessie aan de showbusiness is Sarah's satijnen blouse, een wonder van frivoliteit tussen de stokstijve muzikanten in hun sombere doordeweekse kloffie. De muziek van de plaat werd verdienstelijk gereproduceerd, maar de scherpe kantjes waren er vanaf. De meeste opwinding werd veroorzaakt door de voorzichtige slamdancers die wat beweging in het publiek veroorzaakten toen de hit werd gespeeld. Zelfs een bozig lied over de onbetrouwbare lieden die de platenindustrie bevolken, werd vlak en zonder dissonanten gespeeld.

In de toegift, traditioneel toch het moment waarop muzikanten zich kunnen laten gaan, beperkte K's Choice zich tot een stijve vertolking van The Beatles' Come Together en een carnavalsdeun met de merkwaardige, door het publiek gezongen tekstregel 'When your girlfriend's got a penis/ something's wrong.' Als dat humor moest voorstellen, viel het niet aan de strakke gezichten af te lezen. Sarah Bettens, die binnenkort voor de zware taak staat om het massapubliek van Pinkpop te winnen voor haar even saaie als ongekunstelde podiumpresentatie, eindigde het optreden met een opmerking die toepasselijker was dan ze het waarschijnlijk bedoelde: 'Welterusten!'

    • Jan Vollaard