Kabinet acht misdaad op Antillen zaak koninkrijk

DEN HAAG, 30 MAART. De strijd tegen de zware misdaad op de Antillen en Aruba dient geen autonome verantwoordelijkheid te zijn van de regeringen van die landen maar moet vallen onder de koninkrijksregering.

Dit verklaarde vice-premier Dijkstal gisteren na afloop van de ministerraad. Hij zei dat de Nederlandse regering zich ernstig zorgen maakt over ontwikkelingen in de criminaliteit op Aruba en bijgevolg in Nederland. Over dit onderwerp zal minister-president Kok maandag en dinsdag overleggen met premier Eman van Aruba. Volgens Dijkstal ligt het voor de hand dat in een later stadium ook met de Antilliaanse regering hierover afspraken worden gemaakt.

Dijkstal zei dat de afgelopen maanden de noodzaak over en weer was erkend om “eens de koppen bij elkaar te steken”. “Het hele eilandgebied begint in toenemende mate betrokken te raken bij het transport van drugs en geld,” aldus Dijkstal, die van mening is dat de regeringen van Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba afzonderlijk niet doeltreffend kunnen optreden. “Er is teveel aan de hand om het op zijn beloop te laten,” zei Dijkstal. Behalve de verschuiving van de eindverantwoordelijkheid voor de zware criminaliteitsbestrijding naar koninkrijksniveau, verwacht de vice-premier ook heil van de “samenwerking van opsporings- en veiligheidsdiensten”.

Onlangs werd duidelijk dat de regering Eman en de procureur-generaal Zwinkels op Aruba verwikkeld zijn in een taai conflict. Inzet daarbij is het verdwijnen van circa een half miljoen gulden aan drugsgelden uit een opsporingsonderzoek. Deze krant meldde afgelopen woensdag dat het geld op verzoek van Zwinkels werd gestationeerd bij de CRI. Die heeft het geld gebruikt bij een opsporingsonderzoek. Het ministerie van Justitie onderzoekt nu wie de CRI daartoe opdracht heeft gegeven.