IOC wil gang naar de rechter voorkomen

LAUSANNE, 30 MAART. De deelnemers aan de Olympische Spelen in Atlanta moeten ermee akkoord gaan dat ze twistpunten aan een speciale geschillencommissie van het IOC zullen voorleggen en er niet mee naar de burgerrechter stappen. Volgens een woordvoerster bevatten de accreditatieformulieren van de aanstaande Olympiërs een dergelijke clausule.

Het Internationaal Olympisch Comité riep in 1994 het Hof voor Sportarbitrage in het leven en wil er komende zomer gebruik van gaan maken om nieuwe affaires-Krabbe te voorkomen. De Duitse atlete haalde deze week haar recht en mag meer dan een miljoen schadevergoeding van de internationale federatie eisen wegens inkomstenderving. Krabbe werd in 1993 geschorst wegens doping, maar veel te lang volgens de Duitse rechter.

De Internationale Amateur Atletiekfederatie (IAAF) gaat niet in hoger beroep in de zaak-Krabbe. Het hoogste gerechtshof in de deelstaat Beieren bepaalde donderdag dat de voormalige wereldkampioene sprint wegens een onrechtmatige schorsing in 1993 schadevergoeding mag eisen van de IAAF.

“Deze uitspraak is geen grote zaak voor ons”, vertelde Istvan Gyulai, algemeen secretaris van de IAAF. “We hebben geen reden in beroep te gaan. Het is heel moeilijk verlies aan gederfte inkomsten te bewijzen wegens een door de IAAF opgelegde schorsing.” Gyulai realiseerde zich wel dat door de uitspraak in de zaak-Krabbe een aantal atleten anders zal worden behandeld. “We lopen het risico op dubbele normen. Het hebben nog geen officiële aanbevelingen, maar we kunnen dit niet accepteren. Het is een gevaar en een risico in onze strijd tegen doping. Maar de federatie heeft al veel problemen opgelost. We moeten hier ook uit zien te komen.” (Reuter/SID)