Handelstekort VS stijgt onverwacht

WASHINGTON, 30 MAART. Het tekort op de handelsbalans van de Verenigde Staten is onverwachts sterk gestegen van 7 miljard dollar in december tot 10,3 miljard dollar (17 miljard gulden) in januari, zo heeft het Amerikaanse ministerie van handel gisteren bekendgemaakt.

Wall Street-analisten hadden slechts een bescheiden stijging verwacht tot 7,6 miljard dollar. De Amerikaanse export verminderde met 2,2 procent tot 66,6 miljard dollar, terwijl de import groeide met 2,4 procent tot 76,9 miljard dollar. Het tekort in de Amerikaanse goederenhandel steeg in januari van 12,3 miljard dollar tot 15,4 miljard dollar.

Vooral de uitvoer van vliegtuigen en telecommunicatieapparatuur zakte flink terug. Het overschot in de handel in diensten verminderde van 5,3 tot 5,1 miljard dollar. Het tekort in de handel met Japan, al vele jaren een bron van spanningen tussen de twee landen, ging omhoog van 3,5 naar 3,8 miljard dollar. Ten opzichte van de 4,9 miljard dollar in januari 1995 was er echter een vermindering. De handelscijfers veroorzaakten druk op de dollar.(KRF)