Goud op de Spelen is geld waard

AMSTERDAM, 30 MAART. Op de Olympische Spelen die deze zomer in Atlanta worden gehouden, zullen Nederlandse medaillewinnaars voor het eerst met geldpremies worden beloond. De sportkoepel NOC*NSF denkt aan 50.000 gulden voor een gouden medaille. Zilver en brons leveren nog niet nader genoemde bedragen op.

In alle grote sportlanden, zoals de Verenigde Staten, Rusland en Duitsland, is het gebruikelijk dat podiumplaatsen worden gehonoreerd met geldprijzen. In België levert een gouden medaille 55.000 gulden op, in Rusland naar verluidt 100.000 dollar. De voorzitter van NOC*NSF, W. Huibregtsen, vindt de premie die Russische sporters krijgen voor Nederlandse begrippen voorlopig te hoog.

Het premiestelsel, dat het NOC*NSF binnenkort presenteert, zal worden gefinancierd met sponsorgelden. Nederlandse teamsporters die het erepodium halen, zullen genoegen moeten nemen met een kwart van de premie van individuele prijswinnaars. A. Bolhuis, de chef de mission, gaat ervan uit dat het premiestelsel goede prestaties zal bevorderen. “Als een sporter weet dat hij een flink bedrag kan verdienen, gaat hij misschien nog meer investeren in zijn voorbereiding.”

Huibregtsen constateert dat er “in de wereld een sterke drang naar nationale prestaties is”. “De mensen identificeren zich met de succesvolle sporters. Daar mag dus best wel wat tegenover staan.”

    • Hans Klippus