Feyenoord-aanhang geweerd in Wenen

ROTTERDAM, 30 MAART. De supporters van Feyenoord zijn niet welkom tijdens de return van de Rotterdammers tegen Rapid Wien op donderdag 18 april. Dat heeft de UEFA gisteren bekendgemaakt. De Feyenoord-aanhang wordt daarmee gestraft voor het wangedrag in Düsseldorf, waar de ploeg van trainer Haan in de kwartfinales Borussia Mönchengladbach trof.

Niet alleen de fans van Feyenoord zijn in Wenen niet welkom, ook voor de sponsors en leden van de businessclub is tijdens de return in de Oostenrijkse hoofdstad geen plaats. De UEFA maakt een uitzondering voor Feyenoord-officials.

Voorzitter Jorien van den Herik reageerde gelaten op de straf. “Ik hoop nu maar dat de relschoppers hier lering uit trekken. Ze hebben ervoor gezorgd dat Feyenoord een slechte naam heeft gekregen in Europa. Daar zijn wij niet blij mee. De goede fans moeten onder de kwaaien lijden, een kwalijke en niet te accepteren ontwikkeling.”

De afgelopen dagen reisden grote groepen Feyenoord-fans naar Wenen om al kaartjes voor het duel te bemachtigen. Dat lukte. De schattingen omtrent het aantal kaartjes in Nederlandse handen lopen uiteen tussen de 2.000 en 5.000. Dat baart Hans Hagelstein, manager algemene zaken, zorgen. “Maar we weten nog niet precies hoe we kunnen voorkomen dat die groep toch op pad gaat.”

Feyenoord vecht het 'supportersverbod' voor Wenen niet aan. “Het is niet de fout van de UEFA, maar van een heel kleine groep supporters. En niemand anders.” De club tekende inmiddels wel beroep aan tegen de geldstraf van 70.000 gulden die de UEFA oplegde.

Feyenoord vreest in Wenen een herhaling, fans die in vakken van de thuisclub heibel trappen. Van den Herik: “Ik hoop dat onze supporters de straf respecteren en niet afreizen. In alle eerlijkheid denk ik dat ons elftal het in Wenen beter zonder steun kan doen, dan dat het net als in Düsseldorf weer uit de hand zou lopen. Echte supporters moeten begrijpen dat onze financiële en sportieve toekomst afhankelijk is van de Europa-Cupinkomsten. Als we door welke oorzaak ook zouden worden uitgesloten van verder deelneming, nu en in de toekomst, dat is het leed niet te overzien. En stel je voor dat we ons voor de finale in Brussel plaatsen, maar vervolgens door de UEFA worden uitgesloten.” (ANP)