Een half jaar lang vroeg naar bed

Stel de regering zou voor komende maandag een nieuwe dagindeling verplicht stellen. Niet om negen uur, maar om acht uur 's morgens zouden alle kantoren, winkels en andere bedrijven in actie moeten komen. Scholen zelfs om half acht. Om op tijd te komen zouden alle burgers verplicht een uur eerder moeten opstaan; smokkelen door bijvoorbeeld ontbijt en douche over te slaan zou streng verboden zijn.

Stel dat ter compensatie kantoortijd zou eindigen om vier uur, maar dat de winkels om vijf uur al zouden moeten sluiten. Stel dat elke inwoner van Nederland zou worden gedwongen een uur eerder naar bed te gaan. Om dit te bevorderen zou het acht uur-journaal worden uitgezonden om zeven uur, terwijl alle televisiezenders, publiek zowel als commercieel, een uur eerder zouden moeten ophouden met uitzenden. En stel bovendien dat dit niet tot maandag beperkt zou blijven, maar dat het volk dit een half jaar lang zou moeten volhouden.

Het land zou te klein zijn. Welke gek verzint dit? In de kroegen zou worden gemord, op Museumplein, Coolsingel en Binnenhof zou het gepeupel te hoop lopen. De sociale partners zouden in volstrekte eensgezindheid verklaren dat dit te ver ging. In de Hilversumse studio's zou het een komen en gaan zijn van medici, sociologen en vertegenwoordigers van belangengroepen. Studiogesprekken afgewisseld met straatinterviews. Een half jaar lang vroeg op en vroeg naar bed! Betutteling, zou het meest gehoorde commentaar zijn.

De genoemde maatregelen gaan werkelijk maandag in. Ze worden afgedwongen, niet door dreiging met sancties, maar door simpelweg de klok een uurtje te verzetten. Iedereen doet mee, vrijwel niemand klaagt. Zomertijd, een briljant staaltje manipulatie.

    • Herbert Blankesteijn