Drie en vier jaar geëist voor fraude en afluisteren politie

AMSTERDAM, 30 MAART. Voor de rechtbank van Amsterdam zijn gisteren straffen van vier- en drieëneenhalf jaar geëist tegen twee veronderstelde leiders van een grote misdaadgroep. De groep, bestaande uit enkele tientallen mannen, zou 'honderden delicten' op zijn naam hebben staan, waaronder fraude met creditcards, frauduleuze bankoverschrijvingen, heling en het bezit van chemicaliën voor de productie van xtc. Ook wordt de groep beschuldigd van het illegaal afluisteren van politiecommunicatie en het opvangen en vastleggen van semafoonverkeer.

In het rapport van de commissie-Van Traa worden het afluisteren van de politieradio-communicatie en het volgen van politie-auto's aangeduid als 'contra-strategieën' door criminelen. Door deze strategieën kan de politie haar werk onvoldoende uitoefenen, aldus officier van justitie L. Dun in zijn requisitoir. Het afluisteren van de telefoon van politiechef W. Woelders, waarvan de politie de groep aanvankelijk ook beschuldigde, werd de verdachten niet ten laste gelegd.

Dun toonde respect voor het technisch kunnen van de 31-jarige hoofdverdachte A.D. Maar volgens Dun moet justitie voorkomen “dat experts wegen inslaan die maatschappelijk onaanvaardbaar zijn”. Toen een van de rechters vroeg waarom D. zolang was doorgegaan met het frauduleuze gebruik van de door hem electronisch bewerkte creditcards, antwoordde D. “Omdat het zo makkelijk ging”.