'Dokters moeten huisarts nemen'

ROTTERDAM, 30 MAART. Medici moeten wettelijk verplicht worden een huisarts te nemen. Dit zegt de Noordhollandse inspecteur voor de gezondheidszorg dr. P. Lens. Volgens hem is het niet uitzonderlijk als zelfmedicatie door artsen de kwaliteit van hun werk aantast.

Vooral huisartsen hebben er volgens Lens grote moeite mee om zelf de rol van patiënt aan te nemen. In het begin van de jaren tachtig had drievijfde van de huisartsen zelf geen huisarts. Lens heeft de indruk dat de situatie tegenwoordig beter is, maar dat nog altijd veel dokters zichzelf behandelen. Lens is bij de inspectie voor de gezondheidszorg deskundige op het gebied van 'zieke dokters'. Medici die wel een huisarts hebben, bezoeken die vaak niet en schrijven liever zichzelf medicijnen voor.

Volgens Lens gebruiken artsen dikwijls meer medicijnen als slaapmiddelen en pijnstillers dan hun patiënten. Het komt ook voor dat medici aan morfine zijn verslaafd of dat een tandarts zich niet door een collega durft te laten behandelen en met behulp van een spiegel en een assistente zichzelf boort.

Tussen de vijftig en zestig artsen met problemen melden zich jaarlijks bij vertrouwenspersonen van de hulpgroep voor artsen van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst. Volgens Lens zijn de artsen die bij de hulpgroep aankloppen slechts het topje van een ijsberg. De voorzitter van de hulpgroep, de Rotterdamse psychiater prof.dr. W.J. Schudel, meent echter dat zieke dokters “in aantal een relatief klein probleem” zijn.

    • Ben van der Velden