De loting weegt zwaar voor jonge boksers

In het Deense Vejle begint vandaag het EK voor amateurboksers. Voor de drie Nederlandse deelnemers staat olympische kwalificatie op het spel. Een lastige opgave.

PAPENDAL, 30 MAART. Noem Hennie van Bemmel een pessimist en de bondscoach van de Nederlandse boksbond (NBB) schudt gedecideerd het hoofd. “Het tegendeel is waar. Ik wil een eerlijk beeld schetsen en geen praatjes verkopen. Niet recht praten wat krom is. Daar is niemand bij gebaat.”

Realisme is dezer dagen de leidraad van Van Bemmel. Uit zijn mond geen gespierde taal of gewaagde uitspraken. De coach uit Twello kent de plaats die zijn boksers in het internationale veld innemen: een klassering in de middenmoot. “Daar hoeven we niet moeilijk over te doen. Die jongens zijn zelf bijdehand genoeg om dat te beseffen.”

Van Bemmel en collega-bondscoach Ben Zwezerijnen beginnen vandaag zonder veel illusies aan de EK in het Deense Vejle. Om zich te verzekeren van deelname aan de Olympische Spelen moeten hun pupillen Hans Janssen, Brian Caïro en Eric van den Heuvel minimaal de kwartfinales bereiken. Van Bemmel: “Een pittige, maar reële kwalificatienorm. Niets is onmogelijk, zeker in het boksen niet. Maar als een van die jongens Atlanta haalt, spring ik een gat in de lucht. Mijn grote angstbeeld is en blijft: geen enkele Nederlandse bokser in Atlanta.”

Het amateurboksen zit in het slop, al voert die conclusie Van Bemmel te ver. “Het zijn de bekende magere jaren zoals iedere sport die eens in de zoveel tijd meemaakt.” Feit is dat NOC*NSF vier jaar geleden nog zes boksers afvaardigde naar de Spelen in Barcelona, de grootste delegatie uit de geschiedenis van de nationale bokssport. De oogst bedroeg twee medailles. Arnold Vanderlijde won bij zijn afscheid voor de derde opeenvolgende keer brons, Orhan Delibas veroverde zilver bij zijn olympisch debuut.

Met Delibas in de gelederen rekende de bond zich rijk. Enigszins overmoedig na het olympische succes riep bondsvoorzitter Henk Los dat de afvaardiging voor Atlanta die van Barcelona zou overtreffen. NOC*NSF deelde in de euforie. De sportkoepel bombardeerde de Nederlandse Turk tot speerpunt van haar beleid in de aanloop naar Atlanta.

De teleurstelling was groot toen Delibas afgelopen voorjaar een profcontract tekende en daarmee zijn olympische kandidatuur verspeelde. Hij trad in de voetsporen van de commerciële roerganger Regilio Tuur en diens volgelingen Miguel Dias, Raymond Joval en Don Diego Poeder.

Van Bemmel was gedurende twaalf jaar trainer en begeleider van Delibas. De coach heeft gemengde gevoelens over de breuk met zijn leerling. “Ik gun het hem van harte, maar je hoopt natuurlijk dat zo'n vent de rit naar Atlanta volmaakt.”

Delibas' besluit stond niet op zichzelf. In hun zucht naar geld en prestige contracteren de boksmanagers steeds vaker jonge, onervaren boksers. Om de leegloop tegen te gaan heeft de NBB het accent inmiddels verlegd naar de jeugd. “In de hoop dat ze voor langere tijd amateur blijven.” Met een voorzichtige knipoog naar de Spelen van Sydney 2000? Van Bemmel glimlacht. “Een coach moet nooit te hard schreeuwen. Dat heb ik met Orhan ook nooit gedaan. Maar vooruit. Noteer maar. Husnu Kochbas, een jongen van zestien uit Den Bosch. Een heel groot talent.”

Van Bemmel spreekt van “een unieke situatie”, als hij terugdenkt aan de vorige generatie amateurboksers. “Plotseling werd een enorm gat geslagen. Een hele lichting viel zomaar weg, terwijl de opvolgers niet klaar stonden.” Nationale subtoppers schoven zonder slag of stoot door naar het voorste gelid. “Laten we zeggen: jongens met iets minder talent dan hun voorgangers”, nuanceert Van Bemmel.

Een exponent van de nieuwe lichting is Hans Janssen. Sinds het vertrek van Delibas geldt hij als de aanvoerder van het nationale team. De weltergewicht uit Eindhoven is met zijn 22 jaar de meest ervaren Nederlandse deelnemer in Denemarken. Janssen is vijfvoudig nationaal kampioen. Bij het EK van 1993 reikte hij tot de kwartfinales, bij het WK van 1995 sneuvelde hij in de achtste finales. Zwezerijnen: “Op papier heeft hij de beste vooruitzichten. Maar let op: op papier.”

De twee andere EK-deelnemers, middengewicht Eric van den Heuvel (26) en verdergewicht Brian Caïro (25), zijn aangewezen op een gunstige loting en de vorm van de dag. Zwezerijnen: “Wie geen wereldtoppers heeft, moet het geluk zoeken en vinden in de loting.” Van Bemmel: “Door de versplintering van Oost-Europa krijgen wij voortaan niet één maar wel dertien Russen voor de kiezen. De loting is misschien wel de belangrijkste ronde van het toernooi.”

    • Mark Hoogstad