Brits rundvlees (1)

Minister Van Aartsen van Landbouw heeft besloten gezonde jonge kalveren van Britse herkomst te vernietigen, niet op wetenschappelijke of veterinaire gronden, maar om het vertrouwen van de consument te herstellen (NRC HANDELSBLAD, 28 maart).

Wat node gemist wordt in deze affaire is de kritische stem van de vele natuur- en dierbeschermingsorganisaties in dit land. Enkele weken geleden behaalde Kritisch Faunabeheer publicitair succes met zijn protest tegen het voornemen van Staatsbosbeheer om in de Flevopolder enkele honderden herten af te schieten. Nu gaat het om het afschieten van 64.000 gezonde kalveren. Des te schrijnender omdat deze organisaties zich graag baseren op wetenschappelijk onderzoek.

De zaak wordt ronduit bizar door de verklaring van de standsorganisaties voor de radio, dat gepoogd zal worden de gevallen leemte in de kalverenhokken op te vullen met dieren uit Oost-Europa, een gebied waar veterinaire controle op vee praktisch ontbreekt.

    • A. Hoogendoorn Lochem