Blowende Van Gogh weg uit stations in Engeland

ROTTERDAM, 30 MAART. Posters van een hasj rokende Vincent van Gogh, waarmee de Britse Spoorwegen mensen proberen te verleiden tot een bezoek aan Amsterdam, zijn op verzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBT) uit de Britse stations verwijderd.

Met de campagne maakt Eurostar, een afdeling van de Britse Spoorwegen, reclame voor goedkope treinreizen. Een medewerker van het bureau ontdekte de gewraakte billboards anderhalve week geleden op een stations. Ook plaatste de Britse krant Daily Express een foto van de afbeelding.

Het was voor het NBT aanleiding om een protest in te dienen bij Eurostar. H. Cornelissen, algemeen directeur van het bureau: “Op de poster stonden ook opmerkingen als 'cafés and cakes' en 'paint the town red'. Dat zijn duidelijke verwijzingen naar drugs - coffeeshops en space cake - en drankgebruik. Wij zien onszelf als bewaker van het Nederlandse imago, dit vinden we geen goede publiciteit.”

Eurostar liet de posters onmiddellijk verwijderen en wil in het vervolg regelmatig contact hebben met het NBT. Volgens Cornelissen vormt het gesprek dat met Eurostar is aangegaan een basis voor een betere samenwerking. “Door hun snelle reactie is er geen schade aangericht.”

Een ontwerp voor de nieuwe campagne is nu in de maak. De algemeen-directeur heeft nog geen idee wat het thema op deze poster zal zijn. Hij hoopt op de historische en culturele aspecten van de hoofdstad. “Er is genoeg positiefs over Amsterdam te vertellen”, aldus Cornelissen.