Bescherming Koerden duurt voort

ANKARA, 30 MAART. Het Turkse parlement heeft met 243 tegen 199 stemmen het mandaat van Provide Comfort, de geallieerde luchtmacht die de Koerden in Noord-Irak bescherming biedt tegen het Iraakse regeringsleger, drie maanden verlengd.

De stationering van de geallieerde luchtmacht aan de Turkse kust van de Middellandse Zee is al enkele jaren een gevoelige politieke kwestie. De indruk in Turkije is dat juist door die geallieerde bescherming de Iraakse Koerden in staat waren een de facto onafhankelijk gebied in Noord-Irak op te zetten. Dat gaf de guerrillastrijders van de (Turks) Koerdische Arbeiders Partij (PKK) de gelegenheid om hun aanwezigheid in de Iraakse grensstreek op te voeren en aanvallen te lanceren in Turkije. De Turkse premier, Mesut Yilmaz, heeft beloofd de komende drie maanden te zoeken naar een nieuwe formule voor Provide Comfort.