Benwyvis

Martin Harlaar (samenstelling/tekst), Hendrik en Jan Duijf (foto's): Terschelling Vooruit, 1900-1940 96 blz., Thoth 1996, ƒ 29,50

Een tentoonstelling met foto's van Hendrik en Jan Duijf is tot 1 augustus te zien in museum 't Behouden Huys, Terschelling-West.

Niet bekend

Er ging lang delibereren aan vooraf: klinkers kostten immers eindeloos geld, want voortaan zouden de paarden beslagen moeten worden. Hendrik en Jan Duijf legden het allemaal vast, pretentieloos maar helder en overzichtelijk: het veranderende landschap, de haven, de zeldzamer wordende klederdrachten, de winkeltjes en de straatjes in West en natuurlijk de eerste toeristen bij het rond 1915 geopende badpaviljoen.De afdrukken in het boek zijn gemaakt van glasnegatieven die, zoals samensteller Martin Harlaar schrijft in zijn voorwoord, ook zelf deel uitmaken van het vergankelijke verleden dat ze laten zien: het glas zit vol krassen, is hier en daar gebarsten en soms ontbreekt er zelfs een stuk. Zijn teksten in het boek vormen een kleine sociale geschiedenis van het eiland, waaruit ook blijkt dat de Skylgers lang niet altijd blij waren met al die veranderingen. Het eigene en overgeleverde werd ingeruild voor 'stadsbanaliteiten', meenden ze, een geluid dat ook vandaag de dag nog te beluisteren valt.

    • Eddie Marsman